Kostkový cukr je hrozně snadná věc. Talířek s kafem obložený kostkovým cukrem zkrátka vypadá nějak lépe. Vždycky mi přišlo, že kostkový cukr je luxusní záležitost. To bude asi tím, že ve starých filmech ho používají samí boháčí v luxusních restauracích. Přitom je to jen cukr s kapkou vody. Jako dítě jsem si položila na lžičku cukr a pokapala citronovou šťávou. To byla dobrota!

Kostky cukru vám ve skříni vydrží minimálně rok. Proto si množství vynásobte předepsané v receptu níže vynásobte kolika budete chtít.

Suroviny

  • 100 gramů cukru krupice
  • 1 lžička vodyPomůcky:

    Metlička, miska, silikonová nebo klasická forma na ledové kostky nebo jiná forma s podobným tvarem, Pokud nemáte použijte jakékoliv malé formičky.

Příprava

  1. Cukr nasypte do mísy a přidejte lžičku vody.
  2. Promíchejte metličkou aby byla voda rozmíchaná rovnoměrně. Cukr by měl být vlhký, rozhodně ne promočený. Vždycky mi stačila 1 lžička, ale je li cukr hodně suchý přidejte ještě půl maximálně celou lžičku.

pozn.Pro kontrolu můžete cukr v misce zmáčknout lžičkou. Nerozpadne se, ale zůstane držet tvar.

  1. Připravte si formičky. Ideální je silikon protože se z nich všechno lépe vyklápí. Cukr do nich nasypte a lžící přitlačte
  2. Nechte na vzduchu vytvrdnout. Pro urychlení můžete formy položit na topení. Trvá to 1-2 dny (na topení rychleji). Když vám cukr na dotek přijde tvrdý zkuste jeden vyklopit. Pokud drží svůj tvar můžete vyklopit všechny.
  3. V případě znásobení dávky, tedy výroby většího množství je potřeba použít více forem. Pokud máte jen jednu zvolte takové množství aby se do formy vešlo. Po vyklopení již vytvrdlého cukru začněte míchat novou dávku a opakujte dokud nevyrobíte kolik cukru chcete. V případě vyrobení větší dávky a několikahodinovém stání na lince by směs vysychala.

Použití: do kávy, čaje nebo do jakéhokoliv studeného či teplého nápoje

 

Skladování: v uzavřeném obalu mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: dle trvanlivosti cukru