Za chvíli je tu Haloween tak se pojďme podívat na to co si připravit jako hrůzostrašné pohoštění. Začneme kostmi z kynutého těsta sypané sýrem. Je to taková jednohubka do pusy a ke sledování filmu je to jako „zobání“ taky super. Nemůžu se rozhodnout které mi chutnají více, jestli ty malé křupavé nebo velké nadýchané. Navíc jsou posypané sýrem a protože je se sýrem všechno lepší chutnají opravdu skvěle. Jediný problém je, že jsou opravdu jedlé takže jich je vždycky málo 🙂 Další recepty budou brzy následovat takže pokud chcete mít inspiraci co na Haloween připravit za jídlo i dekorace určitě nezapomeňte kontrolovat tyto stránky.
Suroviny
-
- 300g hladké mouky
- 180ml teplé vody
- 30g másla
- 1/2 lžíce sušeného droždí (půlka sáčku)
- 1 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
Na posypání: 25-50g eidamu (nebo jiného sýra)
1 vejce na potření
Mouka na podsypání
Příprava
- Mouku, teplou vodu, rozpuštěné máslo, cukr, sušené droždí a sůl smíchejte. Dobře propracujte.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozkrájejte na malé kousky. Záleží na vás jak velké chcete kostičky. Menší jsou křupavější a větší nadýchané a křehké. Já většinou dělám různé velikosti, zkrátka jak mi to vyjde.
- Z těsta vytvarujte kosti a rozlože je na plech. Vyválejte hada, nařízněte kraje a vytvarujte tvar kosti. Použít můžete i vykrajovátko. Těsto se lépe vyvaluje navlhčenou rukou nebo pokud se těsto lepí těsto podsypejte moukou. Z této várky uděláte 1 až 1 a půl plechu.
- Nyní nechte kostičky 15 minut vykynout na plechu vyloženého pečícím papírem.
- V misce rozmíchejte vajíčko a metličkou všechny kosti potřete. Pokud nemáte vajíčko tento krok přeskočte.
- Na závěr je posypte nastrouhaným sýrem. Sýr si strouhám do misky a pak sýr na kostičky rozložím. Když se strouhají rovnou na plechu padá hodně sýra bokem.
- Pečte na 160 stupňů 15- 20 minut (dozlatova).
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu (jinak ztvrdnou)
Trvanlivost: 1 týden