Špagety s rajčatovou omáčkou nebo boloňské nikdy nezklamou. Je to výborná večeře, se kterou se zavděčíte celé rodině. Zrovna je mám v lednici, budou k večeři. Už se nemůžu dočkat😊. Když jsem byla dítě, byly špagety mé nejoblíbenější jídlo ve školní jídelně. Ještě taky dukátové buchtičky.
Protože špagety děláme docela často, namíchala jsem si mix koření. Obsahuje oregano, bazalku a rozmarýn. Dodá omáčce tu správnou chuť a hlavně taky šetří čas. Pokaždé jsem musela otevřít několik sáčků s kořením a odměřovat ho. Takhle jen otevřu skleničku s kořením na špagety a nasypu potřebné množství. Jindy jsem zase zjistila, že koření, které potřebuji, došlo. To už se vám ale nestane. Koření si můžete udělat kolik chcete, má dlouhou trvanlivost.
Dělám z nich i moji oblíbenou rajčatovou omáčku. Je to omáčka z pasírovaných rajčat, koření na špagety a troškou soli a cukru. Hotová je během 5 minut. Dělám k ní špagety nebo jiné těstoviny. Poslední dobou hodně děláme i bezlepkové kukuřičné těstoviny. Nikdy se neslepí a jsou mnohem lehčí, než ty s lepkem. Koření také můžete použít na pizzu, do rajčatového suga.
Suroviny:
- 4 lžičky sušené bazalky
- 4 lžičky sušeného oregana
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
Někdy do koření přidám i tymián
Obal: používám malou zavařovací skleničku. Třeba od jogurtu.
Postup:
Všechny bylinky smíchejte a přesypte do zavírací sklenice nebo dózy.
Dávkování: záleží na tom, co je to za recept. Do rajčatové omáčky na těstoviny nebo boloňských špaget dávám 2 lžičky na 1kg omáčky.
Trvanlivost: 1 rok