SUROVINY
- 45g římského kmínu
- 40g mletého koriandru
- 22g mletého kardamomu
- 20g mletého černého pepře
- 18g mleté skořice
- 18g fenyklu
- 10g muškátového květu nebo oříšku
- 6g hřebíčku
- 4 bobkové listy
Volitelné:
- 20g mletého chilli- pro pálivější chuť
- 20g mleté kurkumy
- 1 hvězdička anýzu
Nespotřebujete tolik koření? Udělejte klidně poloviční nebo čtvrteční dávku, třeba jen na zkoušku a pak uvidíte:-).
Pomůcky: váha – pro přesně navážené koření.
Postup
- Všechny nemleté suroviny rozdrťte v hmoždíři na prášek nebo spolu s ostatním kořením
- Uložte do uzavíratelné dózy
Použití: do receptů které toto koření vyžadují: například kuře tikka masala a další indické recepty
Garam masala obsahuje hodně druhů koření. Společně vytvoří jedinečnou chuť, která nesmí chybět v jídlech jako je Butter chicken, Cibulové bhají nebo Chana masala
Pražená Garam masala
Koření Garam masala se dá vyrobit hned dvěma způsoby – první je všechno koření dát do hmoždíře anebo rozmixovat a druhý je ten, že koření před mletím upražíte na pánvi. Koření si pražením získá výraznější chuť i vůni.
Návod:
- Všechny suroviny rozdrťte v hmoždíři na prášek (nebo rozmixujte)
- Koření nasype na suchou pánev (používám nepřilnavou) a nechte rozvonět. Koření pražte na střední teplotu a hlavně za stálého míchání. Pražení trvá pár minut, koření lehce ztmavne a vůně dost zesílí. Jen koření nepřipalte, bylo by hořké. Důležité je neustálé míchání a ne moc vysoká teplota.
- Přesypte do misky a nechte vychladit. Koření musí před přesypáním do dózy zcela vychladnout.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 rok