Domácí koření má jednu velkou výhodu a to že je čerstvé. Má mnohem výraznější chuť a vůni. Skvělé je, že můžete použít úrodu z vaší zahrádky nebo zeleninu z farmářského trhu. Ovlivníte tak kvalitu výsledného koření. Bio koření není vůbec levné a tak je domácí výroba příjemnou alternativou.

 

  1. Sladká mletá paprika

Ani nevím jak vám popsat rozdíl mezi doma nasušenou mletou paprikou a tou z obchodu. Je to totiž neskutečný rozdíl. Doma jsem jí sušila na 45 stupňů, aby v ní zůstalo zachováno co nejvíce živin. V obchodě podle barvy papriky sušení probíhá za hodně vysokých teplot, jinak by paprika nemohla být tak tmavá. Domácí paprika voní jako čerstvá a stejně tak i chutná. Má sladší chuť bez hořkého konce. Podívejte se na fotku, už jen tam je rozdíl vidět.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/susena-sladka-mleta-paprika-z-cerstve-papriky/

  1. Kajenský pepř

Kajenský pepř jednoduše vyrobíte z kajenských chilli papriček. Použijete ho do asijské kuchyně, jako náhradu za chilli nebo tam kde chcete docílit pálivé chuti.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/kajensky-pepr/

 

  1. Hořčičný prášek

Prášek z hořčičných semen se používá hlavně asijské kuchyni. Dá se ale použít i do dresingů nebo omáček kde chcete chuť hořčice

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/horcicny-prasek/

 

  1. Perníkové koření

Perníkové koření je takový základ každé kuchařky, který nesmí v kuchyni chybět. Dovedete si představit perník bez tohoto koření? Já tedy ne

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/pernikove-koreni/

 

  1. Garam masala

Indické koření, které použijete snad do všech slaných receptů. Obsahuje běžně dostupné koření a jejich smícháním ušetříte. V obchodě totiž není vůbec levné. Na stránkách najdete hned několik receptů, kde garam masalu používám. Mezi nimi i recept na kuřecí tikka masalu, jedno z nejznámějších  indických jídel a zároveň i mé nejoblíbenější.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/koreni-garam-masala/

 

  1. Pražená garam masala

Indické koření s výraznější chutí než je běžná garam masala. Pražením chutě zesílí. Pro pálivější chuť přidejte chilli, pro méně pálivou chilli vynechte. Hodně indických jídel se bez tohoto koření neobejde a tak je dobré mít ho poruce.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/prazena-garam-masala/

 

  1. Houbové koření

Povedlo se vám najít houby? Určitě si je budete sušit. Sušené houby ale můžete použít i pro výrobu houbového koření. V obchodě je to samá sůl a to znamená, že buď jídlo přesolíte nebo houby nebudou v jídle skoro cítit. Domácí koření je ale jen směs hub a koření. Uvidíte, že funguje mnohem lépe a ta chuť se s tím kupovaným nedá vůbec srovnávat .

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/houbove-koreni/

 

  1. Čerstvě mletá skořice

Čerstvě mletá skořice má výraznější chuť a tak jí můžete použít méně. Recept se také hodí pokud vám mletá skořice došla a máte po ruce jen tu vcelku.

Odkaz: https://www.zijemehomemade.cz/vyrobte-si-vlastni-mletou-skorici/