Koprová polévka – tuhle polévku zná jistě každý. Někdo ji miluje, nikdo nesnáší. Každý máme svůj osvědčený recept a tak by se i já ráda podělila o ten svůj. Polévku dělám se zakysanou smetanou. Dodá polévce kyselou chuť, která mi tak chutná.
Kdybyste chtěli, najdete na konci receptu odkaz na nakládaný kopr. Právě ten jsem použila do receptu.
Suroviny:
- 500ml vody
- 350g brambor (typu A nebo B)
- 250g zakysané smetany
- 250ml smetany 10%
- 250ml plnotučného mléka
- 25g nakládaného kopru (bez nálevu)
- 35g hladké mouky (2 lžíce)
- 30g krupicového cukru (3 lžíce)
- 3 lžičky soli (18 gramů)
- 1 lžička másla
- ½ lžičky drceného kmínu
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- +4 lžíce nálevu z kopru pro dochucení (lze vynechat nebo přidat trochu octa)
Postup:
- Mléko, smetanu i zakysanku vyndejte, ať se ohřejí na pokojovou teplotu.
- Brambory nakrájejte na kostky.
- Máslo rozehřejte v hrnci. Přidejte brambory a kmín a krátce opečte.
- Zalijte vroucí vodou a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Až budou brambory měkké, přidejte smetanu a mléko. Dále také cukr, sůl a kopr. Kopr jsem použila naložený ve sladkokyselém nálevu. Nálev jsem si schovala až nakonec, aby nesrazil polévku. Teď jsem použila pouze kopr, který jsem pokrájela nadrobno.
- Dále přidejte hladkou mouku rozmíchanou v 50ml vody. Nalijte do polévky a vařte za stálého míchání 5 minut.
- Nyní hrnec odstavte ze sporáku. Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
- Ochutnejte a podle chuti přidejte i nálev z kopru. Já jsem přidala celkem 4 lžíce nálevu.
Ztracené vejce
Koprovka nejlépe chutná se ztraceným vejcem. U nás se to bez něj neobejde. Udělat si ztracené vejce není nic těžkého, jediné co potřebujete jsou čerstvá vajíčko, a pak ještě trochu octa.
Budete potřebovat
- 1 vajíčko
- 2 litry vody
- 2 lžičky soli
- Ocet (kvasný lihový)
Postup:
- Připravte si 1 malou misku na 1 vajíčko. Nalijte do ní 50ml jablečného octa a opatrně do něj klepněte vajíčko. Nechte chvilku, ať se zatáhne, nemíchejte.
- Vodu zahřejte na cca 80 stupňů, nesmí se vařit a bublat. Přidejte 2 lžičky soli.
- Velkou lžící nebo vařečkou udělejte vít. Až se nebude točit tak rychle, vylijte doprostřed hrnce vajíčko i s octem. Lijte ho kousek nad hladinou.
- Vajíčko se točením zabalí. Vařte 3 minuty, podeberte ho děravou lžící a vytáhněte.
- Vajíčko dejte ihned do misky se studenou vodou, aby se už dále nevařilo. Nechte ho chvilku zchladit a vyndejte.
- Rozřízněte ho až na polévce.
Poznámky k receptu
- Do polévky se hodí nejlépe brambory typu A, které se vám jen tak nerozvaří
- Namísto smetany můžete použít stejné množství mléka. Nejlépe mléko plnotučné (celkem 500ml)