Recept na vynikající koláč z lineckého těsta. Jako náplň jsem použila smetanový žloutkový krém. Vajíčka během pečení zhoustnout a krém zahustí. Koláč chutná nejlépe vychlazený a posypaný strouhaným muškátovým oříškem.
Suroviny
Korpus:
- 225g hladké mouky
- 150g hery
- 80g cukru
- 1 vejce vel. M-L
Náplň:
- 500ml smetany smetany ke šlehání
- 55g cukru
- 3 vejce
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr (nebo 1/4 lž. Extraktu)
- 1/2 lžičky mletého muškátového ořechu
- 1 lžíce vanilkového pudingu
- Kůra z 1 citrónu (nestříkaného)
Příprava
Příprava korpusu:
- Všechny ingredience na korpus dejte do mísy a vypracujte těsto. Použijte kuchyňský robot nebo těsto uhněťte rukama.
- Těsto zabalte do fólie a dejte na 30 minut odležet do lednice.
- Připravte si formu na koláč s vroubkovaným okrajem. Můžete použít silikonovou nebo kovovou formu. Formu vymažte herou a vysypte hladkou moukou. Přebytečnou mouku vyklepněte pryč.
- Připravené těsto vytáhněte z lednice a položte ho na pomoučněný vále. Vyválejte z něj kruh velký jako dno formy plus strany formy. Radši udělejte o něco větší než menší. Přebytečné okraje můžete zahnout dovnitř. Podle potřeby těsto podsypávejte moukou.
- Těsto poprašte moukou a naviňte na váleček. Opatrně ho přeneste nad formu a rozviňte ho do ní. Prsty těsto namačkejte tak aby bylo těsto až po okraje. A uhlaďte případně nerovnosti.
- Korpus propíchejte vidličkou aby se tolik nezdvihal.
- Korpus upečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut. Nemá být přepečený nebo připálený protože se ještě bude péct, ale zároveň nesmí být syrový aby náplň nerozpustila těsto. Pokud chcete rovný korpus můžete použít sušené fazole. Asi hrnek fazolí nasypte na korpus a pečte asi 10 minut. Poté fazole odstraňte a korpus ještě dopečte.
Příprava náplně:
- Smetanu ke šlehání přiveďte k varu.
- Zbytek surovin pouze bez muškátového ořechu vyšlehejte metličkou nebo elektrickým šlehačem.
- Po lžících zašlehávejte vařící smetanu. Postupně přidejte všechnu smetanu. Tím vajíčka natemperujete a vajíčka se vám při pečení nesrazí.
- Náplň nalijte do formy a posypte muškátovým ořechem. Můžete použít i celý muškátový oříšek který nastrouháte přímo na náplň.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů na středním roštu. Správně upečený koláč už není na dotek tekutý. Po vychladnutí koláč ještě ztuhne. Doba pečení se pohybuje okolo 30-40 minut. Na koláči nemají být hnědé skvrny. Povrch náplně má být žlutý a hladký.
- Po upečení nechte dort úplně vychladnout a poté dejte ztuhnout do lednice.
- Podávejte vychlazený.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny