Moje sledování videí z cest na Youtube se konečně vyplatilo. Nejraději koukám na lidi, kteří cestují po světě a natáčí, jak se v dané zemi co vyrábí, vaří apod. Opět se to vyplatilo a já jsem se konečně naučila vyrábět kokosový olej z čerstvého kokosu. Postup jsem okoukala od jednoho staršího pána, myslím že byl z Bali. Ráda bych vám tento postup ukázala. Stačí si nakoupit čerstvé kokosové ořechy a můžete se pustit do výroby.

 

Na co se dá kokosový olej využít

 

Je toho strašně moc. Sama ho používám snad úplně do všeho – na vaření, při péči o tělo, při úklidu i výrobě kosmetiky. Tady je pár tipů:

  •  Na vaření/smažení/pečených i nepečených dezertů – Kokosový olej se dá použít na smažení. Často ho objevuji v thajských receptech anebo těch ze Srí lanky. Pro jeho kokosovou chuť ho také používám do pečených i nepečených dezertů. Skvělá je i křupavá poleva na zmrzlinu – stačí rozpustit kokosový olej s čokoládou (50g kokosového oleje přidejte do 50 gramů rozpuštěné mléčné nebo hořké čokolády), promíchat a nalít na zmrzlinu. Poleva během pár sekund zmrzne a bude křupavá (v Americe tomu říkají Magic shell). Další, kde se kokosový olej používá je v raw receptech.
  • Jako tělový a pleťový krém – Natírám si s ním celé tělo. Je to ten nejlepší a nejvoňavější krém, který znám. Nezapomínám ani na ruce a nehty.
  • Kondicionér na vlasy i roztřepené konečky – po umytí si do vlhkých vlasů vmasíruji malý oříšek kokosového oleje, který si rozehřeju v dlaních. Pomůže vám i na roztřepené konečky. Dá se také použít jako vlasová maska pro zdravější a silnější vlasy. Olej zahřejte (jen tolik, aby vás nepálil) a naneste do vlasů. Na dlouhé vlasy dávám 3-4 lžíce oleje. Kokosový olej vlasy posiluje, vyživuje, zabraňuje vypadávání vlasů, dodá jim lesk, hydratuje vlasy i vlasovou pokožku, zabraňuje jejich poškození i lámání. Jak vidíte, je kokosový olej pro vlasy skvělá volba.
  • Přírodní leštěnka – na kuchyňskou desku, dřevěné prkénko, kokosové misky i příbory. Stačí vzít trochu oleje, rozetřít a vyleštit suchým hadříkem. Při péči o kokosové misky se pravidelné používání kokosovým olejem vyloženě doporučuje, aby vám misky nepopraskaly.
  • Kloktání – Ajurvédská technika, která nahradí ústní vodu. Vezměte si lžíci oleje, vložte do úst a kloktejte po dobu 20 minut. Nemusíte kloktat jako o život, stačí pomalu, jinak vás budou bolet panty. Tato technika je skvělá jako prevence proti zubnímu kazu i plaku, odstraňuje zápach z úst a odstranění nežádoucích bakterií z úst. Nejlepší je kloktání provádět hned po ránu, protože je v puse největší množství bakterií. Olej vždy vyplivněte, nikdy ho nepolykejte! Natáhne do sebe to špatná, proto není dobrý nápad ho spolknout. Provádějte pravidelně každý den, můžete i 2x denně. Já si mezitím připravím snídani, věci do práce a co potřebuji.

 

Co budete na výrobu kokosového oleje potřebovat?

  • Něco na otevření kokosu – vývrtku, šroubovák…
  • Velkou mísu
  • Hrnec
  • Síto
  • Nůž

 

Postup

 

Jako první propíchněte 2 dírky v kokosu, abyste z něj vylily kokosovou vodu. Dvě dírky proto, že když uděláte jen jednu, voda z kokosu nebude vytékat. Vodu potřebovat nebudeme, takže si na ní můžete pochutnat. Já jí miluju, akorát je jí vždycky málo:-D. Nejčastěji na otevření kokosu používám vývrtku na víno anebo klepnu do šroubováku paličkou na maso. Zkrátka si nějak poraďte, improvizujte:-).

Po vylití kokosové vody můžete kokos už normálně rozbít. Opět používám paličku na maso (mám kovovou) nebo nějaké kladívko.

Odstraňte tvrdou kůru a vyndejte z ní kokos. Nakrájejte ho na kostky (na velikosti nezáleží).

Nakrájený kokos dejte do mixéru a přidejte horkou vodu. Na každých 250g kokosu použijte 500ml vody. Lepší je použít teplou vodu, olej se z kokosu lépe uvolní. Používám tu nejteplejší vodu, co nám teče z kohoutku.

Nyní rozmixovaný kokos (kokosové mléko) přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko. Dobře z něj vodu vymačkejte. Kokosovou dužinu opět vraťte do mixéru a přilijte stejné množství teplé vody jako předtím – 500ml.

Kokos opět přeceďte a vymačkejte z něj všechnu tekutinu. Dužinu už potřebovat nebudeme, použijte jí třeba do kaše ke snídani, přidejte do těsta na sušenek nebo tak něco. Určitě je škoda jí vyhazovat, dá se ještě použít.

Teď tedy máme cca 1 litr kokosového mléka v míse. Aby se z mléka oddělil olej, je třeba dát misku s mlékem do mrazáku na 60 minut. Použijte misku, která může do mrazáku (používám kovové).

Po 60 minutách by se na povrchu měla objevit tvrdá bílá vrstva – něco jako kokosový krém, ale je to hlavně olej.

Tuto tvrdou část vyndejte pomocí děrované lžíce a dejte do hrnce se silným dnem.

Zbylou tekutinu můžete použít třeba do smoothie.

Sporák zapněte na střední teplotu a olej zahřívejte, dokud nebude zcela průhledný. Trvá to 30-90 minut – záleží na druhu nádobí, sporáku apod. Samozřejmě čím více toho budete dělat, bude se doba prodlužovat. Jen olej nepřipalte, zničilo by to jeho chuť i vůni. Jestli máte indukci, raději nastavte nízkou teplotu. Olej má být průhledný a na dně budou kousky kokosu. Vůně má být příjemná, kokosová.

takhle by to mělo vypadat na konci:

Olej přeceďte a přelijte do čisté suché lahve. Nechte vychladnout a pak teprve uzavřete.

Postup číslo 2: Zkoušela jsem to udělat i trochu jinak a také to fungovalo. Mléko jsem po rozmixování nedala do mrazáku, ale rovnou na sporák. Trvá to sice déle, než se to celé zredukuje, ale jinak je to to samé. Jestli tedy nechcete dávat do mrazáku, můžete rovnou začít vařit. Postup je pak stejný, viz odstavec o něco výše:-).

Skladování: Kokosový olej není nutné skladovat v lednici. Při pokojové teplotě bude buď tuhý anebo tekutý, záleží na teplotě v místnosti. Jestli se nepletu, tak nad 26 stupňů bude tekutý. Mám ho v koupelně a není ani tekutý ani tvrdý, zkrátka tak akorát. Když ho dáte do lednice bude jako beton, takže budete muset počkat, až se oteplí.

Trvanlivost: Kokosový olej má trvanlivost cca 1 rok, nevím ale, kolik přesně ten domácí. Já mám doma jednu skleničku už 6 měsíců a je stále v pořádku (není žluklý ani nezapáchá). Jediné co, tak zeslábla jeho kokosová vůně.

 

Co se zbytky?

Kokosová voda: Je vynikající a velice zdravá. Kvůli vysokému obsahu elektrolytů se často používá v nápojích pro sportovce.

Zbytek kokosového mléka: Vypijte samotné anebo použijte do smoothie

Kokosová dužina ze síta: Přidejte ji do těsta na sušenky, do ovesné kaše, posypte s ní smoothie bowl…

Kokosová skořápka: Dá se použít třeba na focení. Jestli rádi fotíte jídlo, určitě jí nevyhazuje. Když se vám povede rozbít na větší kudy, můžete si jí nechat jako misku na drobnosti, klíče apod.

Napište mi do komentářů, jak se vám olej povedl. Na co ho používáte? Máte nějaké tipy, na co se dá ještě použít? Budu moc ráda, když se o ně podělíte.