Jeden z mých nejsnadnějších a nejrychlejších receptů na raw tyčinky. Navíc jsou bezlepkové, veganské a bez přidaného cukru. Dělám je opravdu často. Můžete si jich udělat větší množství a uložit je do krabičky. Mají dlouhou trvanlivost- měsíc určitě. Beru si je jako svačinku když jedeme na celodenní výlet na kolech, v létě na koupání nebo na túry po horách. Mají vysokou energetickou hodnotu takže rychle doplní energii a také skvěle chutnají. Vedro jim nevadí, takže i po celodenním nošení v batohu chutnají a vypadají stále stejně. Jestli v létě hodně cestujete můžete si jich do mrazáku nebo lednice udělat desítky a máte vyřešené svačiny na celé léto.

V obchodě stojí jsou raw tyčinky dost drahé, naštěstí doma si je můžete vyrobit za pár korun.

SuroviNY

Na 10-15 kusů tyčinek:

    • 300 gramů vypeckovaných datlí
    • 120 gramů strouhaného kokosu
    • 25 gramů hořkého kakaa

Příprava

Pomůcky: robot nebo silný mixer (používám Vitalblend)

  1. Datle pokrájejte a vhoďte do mixéru
  2. Přidejte strouhaný kokos a hořké kakao a rozmixujte do hladké hmoty. Ze začátku můžete používat funkci pulz, aby se mixer tolik nezatěžoval. Možná budete po pár minutách dělat pauzy, aby si mixér odpočinul.
  3. Těsto vyklopte na plech vyložený pečícím papírem. Válečkem vyválejte na obdelník. Můžete si vzít další pečící papír a položit ho na těsto. Válení přes papír je rychlejší a snadnější a ještě si ušetříte mytí válečku :-).
  4. Nakrájejte nožem nebo radélkem tyčinky. Vychází to na 10 kusů větších tyčinek nebo 15-20 kusů menších.
  5. Dejte ztuhnout do lednice.

Skladujte v lednici pro pevnější tyčinky a také prodloužení trvanlivosti. Nebo při pokojové teplotě pro měkčí tyčinky

Trvanlivost: 1 měsíc

TIP: Vytvarujte si i jiné tvary. Můžete vytvořit kuličky nebo vyválejte na tenký plát a vykrajovátkem krájejte tvary. Můžete ozdobit sušeným ovocem…

 

Mixování:

Pro slabší mixéry datle přes noc namočte a vodu před mixováním slijte. Usnadní tak mixéru práci