Vyzkoušejte domácí koblihy. Těsto máte vypracované za chvilku a pak už ho jen stačí nechat vykynout. Odměnou vám budou výborné domácí koblihy. Když použijete domácí marmelády budou chutnat bude to neskutečná dobrota. Většina džemů v kupovaných koblihách stejně jako přesnídávky obsahuje samé jablečné pyré. K jablkům se přidá trochu jiného ovoce například malin a to je malinová marmeláda. Opravdu chutné džemy v koblihách jsou jen výjimečně. Navíc se nemusíte omezit na jeden druh. Můžete si udělat druhů hned několik: malinové, rybízové, ostružinové nebo jahodové. Ať použijete jakýkoliv druh ovoce budou koblihy skvělé!
Suroviny
- 550g polohrubé mouky
- 350 ml vlažného mléka
- 30g cukru (2 lžíce)
- 15g másla (1 lžíce)
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 vejce
- Olej na smažení
- Marmeláda/džem na naplnění
+mouka na podsypání
*ohřáté tak abyste v něm udržely prst. Teplé asi 45 stupňů
Příprava
- Z cukru, vlažného mléka a droždí udělejte kvásek. Smíchejte a nechte 10 minut vyběhnout
- Přidejte mouku , vejce a rozpuštěné máslo
- Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout
- Na pomoučněném vále vyválejte z těsta 2 pláty o síle asi 1-2 centimetry
- Na spodní těsto pokládejte s odstupem hromádky marmelády.
- Mašlovačku namočte do vody a těsto kolem marmelády potřete.
- Zakryjeme druhým plátem těsta a kolem vyboulených hromádek přitlačte prsty.
- Tvořítkem vykrajujte koblihy. S okrojků těsta po popracování tvarujte nové koblihy nebo vyválejte dva hady a udělejte spletence. Ty usmažte stejně jako koblihy a posypte skořicovým cukrem.
- Položte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 20 minut kynout
- Do pánve nalijte vyšší vrstvu oleje. Koblihy musí být do půlky potopené. Koblihy smažím na středním stupni, aby se nesmažily moc rychle (zvenku jsou spálené, uvnitř syrové).
- Otestujte teplotu oleje. Vhoďte kousek těsta – musí se ihned začít smažit.
- Do rozpáleného oleje položte koblihy tak aby se vzájemně nedotýkaly. Když jsou zespoda zlatavé otočte a pokračujte z druhé strany. Vždy dávejte koblihy do oleje najednout a v průběhu žádné nepřidávejte. Olej se tím ochlazuje a koblihy pak nejsou správně usmažené.
- Po upečení položte na papírovou utěrku abyste odsáli přebytečný olej. Po chvilce otočte.
- Na závěr posypte moučkovým cukrem
Skladování: vychladlé koblihy skladujte na tácu přikryté utěrkou. Také je můžete dát do krabičky, ale víčko trochu pootevřete. V zavřené nádobě se rychle zapaří. Taky je lepší pocukrovat je až těsně pod podáváním, cukr se jinak rozpustí a koblihy pak dost lepí.
Trvanlivost: 3 dny