Rychlé knedlíčky do polévky z praženého ječmene (tsampy). Tyto knedlíčky mají hned několik výhod. Dají se zamrazit i na delší dobu, bez změny chuti nebo tvaru. Není nutné je dlouho vařit, protože obsahují pouze vodu a již tepelně upravenou tsampu. Vlastně je klidně můžete jíst i syrové. Dále obsahují hodně vlákniny, cenných vitaminů a minerálních látek, a navíc i minimum lepku, takže jsou lépe stravitelné.
Knedlíčky připravíte během chvilky a pak už je jen dáte do mrazáku. Budete je mít připravené, stačí je jen hodit do hotové polévky a krátce povařit. Knedlíčků si tak můžete vyrobit i větší množství, ať se s nimi nemusíte pokaždé dělat. V mrazáku vydrží celé měsíce. Kdo chce, ještě může knedlíčky ochutit sójovou omáčkou, čerstvými bylinkami anebo kořením.
Suroviny:
- 50g tsampy ProTibet
- 30g vody nebo zeleninového vývaru
- Čerstvá petrželka nebo jiné bylinky
- Špetka soli, pepře a můžete přidat i trochu cukru
Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.
Na co ještě se dá použít tsampa? Na zahuštění polévky, přípravu kaše (stačí zalít vodou nebo mlékem) i celozrnného nápoje. Také z ní připravíte vynikající lívance, bramboráčky nebo marokánky. Všechny recepty najdete v tomto článku: Recepty z tsampy. Myslím, že si vyberete:-).
Postup:
Tsampu smíchejte s vodou nebo vývarem (masovým, zeleninovým). Pokud použijete vývar, použijte studený. Zkuste udělat knedlíček a případně upravte těsto přidáním více tekutiny nebo tsampy. Nemá se rozpadat, ale držet pěkně pohromadě.
Z těsta udělejte kuličky. Dejte je do dózy anebo sáčku. Knedlíčky nelepí, takže by se k sobě neměly přilepit.
Použití: Knedlíčky nechte trochu povolit anebo je rovnou hoďte do vroucí polévky. Krátce povařte (5 minut).
Použít je můžete například do této polévky:
Polévka s tsampa knedlíčky
- 1,5 litru domácího zeleninového vývaru (RECEPT)
- 1 pytlík mražené zeleniny (mrkev a hrášek), 350-450g
- Tsampa knedlíčky
- Sůl a pepř
Vývar a zeleninu přiveďte k varu. Přidejte tsampa knedlíčky a 5 minut povařte. Osolte a opepřete podle chuti. Někdy ještě přidám rozšlehané vajíčko.
Skaldování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců