Výroba různých extraktů mě baví. Výroba je jednoduchá a díky nim jídlu můžete dodat chuť, kterou potřebujete.
Vyrobit si můžete vanilkový extrakt, peprmintový, hřebíčkový nebo třeba anýzový. Nejčastěji používám určitě ten vanilkový a pak ještě kávový, no a právě ten si vyrobíme dnes. Věřím, že najde využití v každé kuchyni.
Kávový extrakt se dá použít do pečených i nepečených receptů. Ráda ho používám třeba do cookies nebo brownies, protože káva má tu schopnost zvýraznit chuť čokolády. Použit ho můžete do různých moučníků, dezertů, polev, náplní, koktejlů nebo zmrzlin a mnoha dalších receptů. Na rozdíl od kupovaného kávového aroma, které obsahuje pouze umělé aroma, obsahuje kávový extrakt pravou kávu. Pravý kávový extrakt se dá také sehnat, ale zaplatíte za něj mnohonásobně více, než když si ho vyrobíte doma.
SUROVINY
- 100g/ml vodky (lze použít i hnědý rum)
- 10g celých kávových zrn *
- Lahvička nebo sklenice s uzávěrem
Pokud nemáte váhu je to přibližně čtvrt hrnku zrn a menší polovina hrnku vodky
PŘÍPRAVA
- Kávová zrnka paličkou nebo v hmoždíři trochu podrťte. Když budou nadrcená, chutě se do alkoholu lépe uvolní.
- Zrnka nasypte do suché lahvičky a zalijte vodkou. Místo vodky můžete klidně použít i rum.
- Uložte na tmavé místo (ideální teplota je okolo 22 stupňů) a nechte 1-2 měsíce louhovat. Občas můžete protřepat, pokud si na to vzpomenete.
- Po 2 měsících extrakt přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko. Je potřeba zbavit se všech kousků kávy.
- Extrakt přelijte do lahvičky a uzavřete.
Použití: Na pečení, do krémů, polev, zmrzlin, koktejlů…všude kde chcete chuť kávy. Často ho najdete v receptech, stačí dodržet dávkování. Když tam uvedené není, používám 1-2 lžičky na 500ml surovin, ale taky záleží jaký je to zrovna recept. U zmrzliny i nápojů dávám podle chuti, postupně, dokud nejsem spokojená.
Skladování: v chladu a temnu
Trvanlivost: 1 rok