Honí vás mlsná? Udělejte si kávový chia puding. Chia puding pro většinu lidí nezní jako nějaké mlsání. Věřte mi, že až ochutnáte tento, tak změníte názor. Je to jako zmrzlinový pohár, jen místo zmrzliny je pěkně vychlazený kávový puding.
Chia puding už jím několik let, ale nikdy mě na něj nenapadlo dát šlehačku Přeci jen jsem ho vždycky brala jako nějakou zdravou potravinu a říkala si, že do něj patří jen samé zdravé věci. Kdybych věděla, že po přidání šlehačky je to taková dobrota, udělala bych to už dávno:-D. Káva se šlehačkou …Mňam! Uvidíme, jestli se ještě ke klasickému chia pudingu z mléka někdy vrátím, protože tohle je opravdová pecka!
Počet porcí: 2
Chia puding
- 160ml plnotučného mléka
- 60g chia semínek
- 4 lžičky třtinového cukru
- 100g smetany ke šlehání
- 100ml silné kávy (viz níže)
Volitelně: 1 odměrka ovesné vlákniny Cardio well
Káva:
Do tohoto receptu jsem použila kávu australskou
Kávu jsem připravovala v Aeropressu. Stal se ze mě člověk, který si bez kávy nedokáže představit jediný den. Nepiju kávu kvůli tomu, že potřebuju nakopnout. Piju jí kvůli chuti. Zkouším teď různé druhy kávy a kávovary z obchodu www.kopiluwak.eu. Nejdřív jsem od nich testovala cibetkovou kávu. Pak jsem si všimla i nabídky káv z celého světa a pustila se do zkoušení. Kromě nápojů z kávy jsem si řekla, že udělám i pár receptů s kávou. Do sladkých dezertů se mi nejvíce osvědčila káva Australia Skybury Plantation a káva India Mysorre. Austrálie má oříškovo čokoládovou chuť, Indie zase chutná po karamelu. Kávu si melu v ručním mlýnku vždy až přímo před přípravou nápoje nebo nějakého dezertu.
Tato káva zase chutná po karamelu
Příprava kávy v Aeropressu:
- 16g středně mleté kávy Australia Skybury Plantation nebo kávy Indian Mysorre
- 100ml teplé vody (80 stupňů)
Pro přípravu kávy v Aeropressu jsem kávu namlela na střední hrubost. Kávu jsem nasypala do tubusu. Nejdříve jsem si ale do držáku dala filtr a prolila ho teplou vodou. Poté jsem do Aeropressu nalila 100ml horké vody o teplotě 80 stupňů a promíchala. Tlačením jsem pomalu stlačila píst (15-20 sekund) a tím kávu přefiltrovala do spodní nádoby. Výhoda Aeropressu je, že získáte čistý nápoj, je dokonale přefiltrovaný, žádná kávová sedlina.
Nemáte Aeropress? Použijte to, na co jste zvyklí. Ve výsledku byste měli mít 100ml kávy, aby byl puding tak akorát hustý. Pokud máte kávy méně, doplňte ji vodou do 100 mililitrů.
Postup:
- Připravte kávu z 16 gramů kávy a 100ml vody. Nechte ji vychladnout.
- Teď už to bude rychlovka: v misce smíchejte chia semínka, mléko, kávu a třtinový cukr. Promíchejte a přelijte do zavírací nádoby.
- Puding dejte do lednice a nechte 4-6 hodin ztuhnout. Já jsem ho připravovala večer a ráno jsem ho dokončila. Puding během té doby krásně zhoustne.
- Nyní si ušlehejte studenou smetanu ke šlehání. Udělejte z ní pěkně tuhou šlehačku.
- Pomocí zdobičky nebo lžíce šlehačku rozdělte mezi 2 sklenice. Puding můžete podávat ve skleničce anebo použít pohár.
Dobrou chuť!
Ovesná vláknina:
Puding jsem dělala podruhé, protože mi neskutečně zachutnal. Tentokrát jsem do něj přidala ovesnou vlákninu. Objevila jsem ji u jedné české firmy – na www.pangamin.cz. Je to přírodní produkt vyrobený z ovesných otrub. Chuťově je neutrální a tak neovlivní chuť jídla nebo nápoje do kterého ji přidáte.
Na 1 porci dávám 1 odměrku, tedy 10 gramů vlákniny (doporučená denní dávka je 21 gramů). Z výše uvedených surovin jsem udělala 1 puding, proto jsem do něj přidala 1 odměrku vlákniny. Přidat ji můžete hned na začátku, společně s chia semínky, anebo až po ztuhnutí pudingu (stačí promíchat).
Skladování a trvanlivost: Puding můžete bez šlehačky skladovat v lednici 2-3 dny. Až na něj dostanete chuť, jen si ušleháte šlehačku. Použít můžete i šlehačku ve spreji, ale v tomhle případě je lepší použít smetanu ke šlehání. K některým receptům jako jsou například horké maliny s vanilkovou zmrzlinou se zase naopak hodí šlehačka ve spreji.
Pár tipů na závěr:
- Chia semínka kupuji na lékárna.cz. Vždycky si počkám, až budou mít akci a koupím několik pytlů. Kupuji sáček s 1 kg semínek v akci za 99-199Kč (záleží na akci). To je mnohem levnější, než ty malé předražené sáčky, které ve většině obchodů prodávají.
- K oslazení lze použít i třtinový cukr, erythritol, xylitol…sladidel je hodně, použijte, co máte rádi😊.