Želatina je dobrá na klouby, vlasy i nehty. S klouby mám problém bohužel už od dětství. Proto se snažím želatinu jíst pravidelně. Hledala jsem způsob, jak do sebe želatinu dostat a zjistila jsem, že mi nejvíce vyhovují želé medvídci. Příprava mi zabere pár minut a z jedné dávky mám na 3 dny vystaráno.

Tyhle bonbony ale nejsou jen doplněk stravy, ale i zdravé mlsání. Pro děti ovšem vzhledem k obsahu kávy nejsou vhodné, jsou tedy jen pro nás dospěláky. Formu na medvídky dnes seženete ve většině domácích potřeb, tuhle mám myslím z Orionu. Je k tomu přiložená i pipeta, která vám s rozléváním želatiny do formy dost pomůže.

Bonbony obsahují kofein, můžete si jich pár dát, když cítíte, že nemáte moc energie anebo jen tak, pro jejich skvělou chuť.

Tak co, kdo si dá kávového medvídka?

Suroviny:

  • 14g mleté kávy (použila jsem kávu India Mysorre)
  • 14g želatiny
  • 15g třtinového cukru (1 lžíce)
  • 110g vody
  • Pomůcky: silikonová forma na gumové medvídky

 

Želatina

Každý rok si kupuji kyblík želatiny na www.kutilov.cz. Rozhodně se více vyplatí, více než ty malé sáčky, které prodávají ve většině obchodů.

 

Káva

Do tohoto receptu jsem použila kávu India Mysorre z www.kopiluwak.eu. Použila jsem ji, protože je v ní cítit karamel a ten já miluju. Je to nejlepší káva, jakou jsem kdy měla možnost ochutnat.

 

Příprava:

Čerstvě mletou kávu nasypte do hrnečku a zalijte vodou. Nechte 5 minut louhovat. Poté přeceďte. Použít můžete například Hario filtr, ten kávu dokonale přefiltruje.

Kávu nechte zcela vychladnout.

Když je káva studená nalijte ji do malého hrnce a posypte želatinou. Nechte 10 minut odstát, ať želatina nabobtná.

Za 10 minut zapněte sporák na nízkou nebo střední teplotu. Přiveďte k varu, stále míchejte a hned, jak se želatina rozpustí, sundejte ze sporáku. Je to otázka 1 minuty, od zapnutí sporáku.

Odstavte, přidejte cukr a promíchejte.

Po rozpuštění cukru formu naberte pipetou nebo lžičkou, pokud pipetu nemáte a rozlijte do formy.

Dejte do lednice a nechte ztuhnout.

Po ztuhnutí vyklopte a dejte do uzavřené dózy. V otevřeném obalu by rychle osychaly.

 

Skladování a trvanlivost: maximálně3 dny, skladujte v lednici. Pro delší trvanlivost můžete medvídky uložit do mrazáku.

 

Bonbony jsou akorát sladké, kdyby vám sladkost neseděla, můžete si příště množství cukru upravit.

 

Poznámky k receptu:

  • Kdo nemá formu na medvídky, může použít i vyšší plech vyložený pečícím papírem nebo velkou silikonovou formu. Želé pak můžete nakrájet na kostky. Použít lze i různé pralinkové formy.
  • Místo třtinového cukru můžete použít čekankový sirup nebo med.
  • Bonbony obsahují kofein, nejsou tedy vhodné pro děti.
  • V receptu jsem použila vepřovou želatinu, nikoliv dortové želé. S želé na dort by se recept nepovedl, a hlavně by to nemělo stejný účinek na vaše nehty, klouby a vlasy.
  • Pro měkčí bonbony použijte pouze 10 gramů želatiny. Uvidíte, jak vám budou bonbony chutnat, příště třeba použijete méně😊.