Kávové Mojito? Ano, kávové Mojito. Další výsledek mých experimentů:-D. Osvěžující, lehký letní nápoj z citrónu, máty a kávy. Vím, že má v Mojitu tradičně být limeta, ale to kávové více mi chutnalo s citrónem. Přišlo mi, že limeta chuť kávy už moc přebíjí.
U Mojita dávám přednost nealko verzi, protože ho můžu vypít kolik chci a kdy chci. Kdybych vypila tolik Mojita, kolik jsem vypila za poslední měsíc, asi by mě spolubydlící považovali za alkoholika:-D. Na zahradě máme hodně máty, proto si chodím každý den natrhat, ať to trochu ubývá. Alespoň tak zjistím, na kolik druhů se Mojito dá udělat. Už znám citrónové, s limetkou, jahodové a kávové. Které to asi bude příště?
Video recept:
Budete potřebovat:
- 1 esspresso
+
- 100g kostek ledu
- 100g studené vody
- 6 lístků máty
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 kolečka citrónu (chemicky neošetřeného)
- Vysoká sklenice
- Pomůcky: hmoždíř
Káva:
Použila jsem kávu Costa Rica Black diamonds, protože chutná po ovoci a do tohoto receptu se skvěle hodí. Kávu mám z www.kopiluwak.eu
Příprava kávy:
Kávu jsem připravila v ručním kávovaru na přípravu espressa – Cafflano Kompresso. Je to skvělý vynález. Tahle malá věcička umí připravit stejně dobré espresso jako drahý kávovar. Mám ho stejně jako kávu z obchodu Kopi Luwak.
Postup:
Příprava kávy:
Kávu jsem připravila v Cafflano Kompresso – použila jsem 12g jemně mleté kávy a 50 ml vody.
Kávu připravte, jak jste zvyklí. Pro přípravu v kávovaru použijte 7 gramů kávy a připravte espresso 30ml.
Kávu nechte vychladnout.
Mátu s citrónem a cukrem dejte do hmoždíře a podrťte. Uvolní se tím silice z citrónu a máty.
Do vysoké sklenice dejte 100 gramů ledových kostek – tedy led až po okraj sklenice (nemusíte to vážit😊). Na led vylijte obsah z hmoždíře, přidejte espresso a nakonec zalijte studenou vodou.
Promíchejte a můžete podávat!
Pokud si chcete vychutnat nápoj brčkem, ale zároveň nechcete uškodit přírodě, mrkněte na www.slamky.com . Vyrábí slámky ze pšenice, které jsou šetrné k životními prostředí.