Plod rohovníku známí také jako svatojánský chléb je chuťově velice podobný kakau. Pro jeho sladkou chuť se používá namísto kakaa na přípravu dezertů, polev i nápojů. Stejně jako z kakaa i z karobu si můžete připravit horké nebo studené kakao. Doma si vyrábíme sladké kakao do mléka (chutná jako Granko) a protože mám doma pěknou zásobu karobu udělala jsem ho z karobového prášku. Kvůli chuti bylo nutné poměr karobu a cukru dost upravit, ale nakonec je na světě. Místo bílého moučkového cukru jsem použila domácí třtinový práškový cukr (seženete i v obchodě), ale nejsnadnější bude dát třtinový cukr do mixéru a rozmixovat ho na prášek. Pak už jen přidáte karob, promícháte a je hotovo. Smícháním s horkým nebo studeným mlékem získáte lahodné horký nápoj. Karob je vzhledem ke svému složení zdravější než kakao a neobsahuje kofein (kakao může spustit migrénu, u karobu to nehrozí). Tedy nejen jeho skvělá chuť, ale i léčivé účinky jsou další důvod proč karob do své stravy zařadit.

SurovinY

  • 100g třtinového moučkového cukru
  • 50g karobového prášku

 

Příprava

Třtinový moučkový cukr smíchejte s karobem a dobře promíchejte. Pro lepší spojení vše společně rozmixujte.

 

Použití:

  •  20g karobového kakaa v prášku
  • 240ml studeného nebo teplého mléka

Prášek rozmíchejte v malém množství mléka a dolijte teplým nebo studeným mlékem. 

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok. Kdyby k prášku dostala vlhkost a ztvrdnul vraťte ho do mixéru s malým množstvím kukuřičného škrobu (stačí 1 lžička na 500 gramů)