Máte rádi indickou kuchyni? Tak to se neobejdete bez kari koření. Je totiž základem mnoha receptů a dodává jim jedinečnou chuť. Kari jsem několik let kupovala, ale protože chci používat co nejvíce domácích produktů, začala jsem si kari vyrábět. Jeden recept na kari neexistuje. Při hledání receptu jsem zjistila, že je tolik druhů kari koření jako lidí. Nicméně složení bylo dost podobné. Použila jsem 11 nejpoužívanějších druhů koření. Nesmí chybět ani kurkuma která díky které je jídlo s kari kořením pěkně žluté.
Jaké koření budete na výrobu kari koření potřebovat? Koriandr, kmín, skořici, kardamom, zázvor, černý pepř, hřebíček, žlutá hořčičná semínka, kurkumu, řecké seno (neboli pískavici), chilli a muškátový oříšek. Je to pěkně dlouhý seznam. Ale zbytek koření využijete i do indické kuchyně nebo jiných receptů. Určitě se tedy neztratí. Část z nich jsou běžně používané druhy koření a proto je už určitě doma máte. Až budete koření kupovat, máte na výběr mletou variantu nebo koření vcelku. Lepší je zvolit mleté koření. Vše ale mleté asi neseženete (u mě to byl hřebíček, hořčice a řecké seno). Hořčičná semínka lze sehnat mletá pod názvem hořčičný prášek, jen si dávejte pozor, aby obsahoval jen skořici a ne něco jiného.
Výrobu kořenících směsí si vyloženě užívám. Je to tolik nádherných vůní. Až budete mít rozmixováno přivoňte si, to je úžasná vůně…tak takhle voní domácí kari.
Množství: XXX gramů
Budete potřebovat:
- 36g mleté kurkumy
- 32g mletého koriandru
- 30g skořice
- 28g kmínu
- 16g mletého kardamomu
- 16g sušeného mletého zázvoru
- 16g černého pepře
- 16g hřebíčku
- 12g hořčičných semínek
- 10g řeckého sena (pískavice)
- 8g mletého chilli
- 4g muškátového oříšku (nebo muškátového květu)
Koření můžete použít vcelku nebo mleté. O něco výraznější chuť má koření vcelku, protože bude namleté čerstvě. Uvidíte co seženete😊.
Pomůcky: mlýnek na kafe, chopper, mixér…
Všechno dejte do chopperu/mixéru nebo elektrického mlýnku (používám mlýnek na kafe). Rozmixujte na prášek. Koření pro jistotu prosijte jemným sítem. Co zbyde vraťte a ještě chvilku mixujte.
Použití: do omáček, marinád…například na Jamajské kari, kuře vindaloo…recept najdete brzy na těchto stránkách
Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti
Trvanlivost: 1 rok