Jedno z prvních jídel tohoto roku byly kuřecí špízy se zeleninou. Přemýšlela jsem jakou k nim udělat přílohu, a nakonec mě napadly pečené brambory. Udělala jsem si takovou kari směs z římského kmínu, koriandru, kurkumy, chilli a oleje. Brambory jsem nechala ve slupce a obalila jsem je v této směsi. Klidně bych si je dala i samotné se zakysanou smetanou😊.
Na tento recept jsem použila baby brambory nebo jak se jim říká. Je to vlastně moje premiéra, nikdy před tím jsem je nezkoušela. Překvapila mě jejich chuť, jsou strašně dobré, moc jsem si na nich pochutnala. Kromě toho mají i další výhody a tou je kratší čas pečení.
Nic neloupete ani nekrájíte. Jen smícháte brambory s marinádou a šoupnete je do trouby. Tuhle rychlou přílohu z brambor stojí za to ochutnat. Koření jim dodá jedinečnou a velice zajímavou chuť. Inspiraci jsem našla v indické kuchyni a musím říct, že mě opět nezklamala.
Suroviny:
- 750g malých brambor (koupila jsem si baby brambory v Tescu)
Marináda na brambory:
- 20g slunečnicového oleje
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky soli
- 1/8-1/4 lžičky mletých chipotle papriček
(Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz )
Chipotle prášek
Mleté chipotle papričky mám z firmy Chilli doctor. U téhle firmy jsem objevila tolik nových druhů chilli, že to ani nespočítám. Chipotle mě oslovila chutí uzené pálivé papričky a proto jsem ji použila i do těchto brambor.
Nedávno jsem se teprve dozvěděla, co to Chipotle paprička je a tak bych se s vámi o tuto informaci chtěla podělit. Chipotle je ve skutečnosti Jalapeňo paprička, která projde ohněm a pak se nadrtí nebo rozemele. Právě touto přípravou si získá svoji jedinečnou chuť.
Mletý koriandr
Koření jako je koriandr nebo římský kmín používám ze Shams (www.shams.cz)
Postup
Brambory omyjte a nechte oschnout. Neloupejte je ani nekrájejte.
V misce smíchejte všechno koření, sůl a olej. Jestli máte římský kmín pouze vcelku, dejte ho i s ostatním kořením do elektrického mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Nebo použijte hmoždíř.
Nyní brambory nasypte do velké mísy a smíchejte s marinádou. Dobře promíchejte a vyklopte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů 20-25 minut. Brambory pečte ve středu trouby. V polovině času brambory promíchejte.
Jak poznáte, že jsou brambory hotové? Zkuste propíchnout největší bramboru párátkem nebo špejlí. Jestli to jde, jsou brambory dostatečně upečené, a proto je můžete vytáhnout, v opačném případě pokračujte v pečení.
A co k bramborám? Já jsem k nim udělala kuřecí špízy, i když se přiznám, že jsem většinu snědla jen tak samotná (jsou vynikající).
Obměna:
Pro česnekové kořeněné brambory přidejte do marinády 2 utřené stroužky česneku
Kdo má rád pálivé, může přidat více chilli. Chilli jsou různé, každé pálí jinak. Méně pálivé jsou například jalapeňo nebo chipotle. Kdo má odvahu může sáhnout po nejpálivější papričce světa Carolina reaper anebo o něco málo pálivější Naga bhut jolokia (vše seženete u Chilli doktora).
Kromě mletého chilli prášku můžete použít i sušené chilli papričky, které utlučete v hmoždíři na prášek.