Karamelové Macchiato pro mě až do včerejšího dne něco jako Svatý Grál. Dávala jsem si ho jen jednou ročně na narozeniny ve Starbucks. Uznejte sami, že za 160 korun je to fakt mazec – káva, voda, mléko…ta cena mi prostě nesedí.
Letos jsem si dárek nadělila dřív a dala si tenhle luxusní nápoj o měsíc dřív. Přišlo mi vtipné, jak já tam tu svoji kávu piju skoro hodinu, abych si ji pořádně vychutnala. Pomalu i slza ukápla z radosti, že ho mám:-D. Co mě dostalo byl fakt, že si tyhle drahé kávy běžně chodí malé děti jako by nic. Že by svačina, než se vrátí do školy? Jako za mě jsem byla ráda, když do školy pořídily automat na horkou čokoládu a kávu. V plastovém kelímku za nějakých 6 korun? Jednou nás o hodině poslala paní učitelka at jí dojdeme pro kávu, byla totiž hroznej závislák. Tehdy ještě káva byla pod skrytým kódem, aby si děti nemohli kafe koupit. Kód nám řekla…asi víte, co následovalo. Odpoledne už všechny děti vítězoslavně drželi svůj do té doby nedosažitelný hrnek kávy:-D. To byly časy:-D. Mimochodem to kafe bylo strašná, hořký…ale pili jsme to s úsměvem, protože jsme si přišli strašně dospělí:-D. Vidíte to, dneska jsou energeťáky nebo káva na škole zcela běžné. Často potkávám malé děti, které si kupují kávu sebou, aby se po ránu nakopli. Já si teda spíš pamatuju, že jsem měla energie víc než baterky Duracel a kafe jsem nepotřebovala.
A je to tady – Mám recept!
Včera se stala skvělá věc. Šla jsem do Zásilkovny pro balíček a objevila tam sirupy od firmy Monin. On je to tedy spíše toping. Na výběr měly 5 příchutí, já jsem si vybrala slaný karamel (ten miluju). Paní říkala, že jsou velice kvalitní, protože si na nich francouzi dávají záležet.
To je on:
Doma jsem se si ještě pustila video, jak se moje milované karamelové Macchiato připravuje a hned šla na to. Je to 24 hodin a už mám za sebou 4! To jen ted pro začátek…si musím vynahradit domu, kdy jsem ho pila jen jednou ročně. Je vynikající, mńam, nejlepší co jsem kdy pila…miluju ho!
Nakonec je to fakt jednoduchý recept a hlavně ne tak šíleně drahý jako originál. Pojďme se na to podívat:
Budete potřebovat:
- 1 espresso připravené ze 7 gramů mleté kávy (můžete udělat i dvojité)
- 120ml plnotučného mléka
- Karamelový toping Monin – 1 lžíce (já použila slaný karamel)
- Šlehačka ve spreji
+konvička na napěnění mléka, vysoká průhledná sklenice
Postup
Začněte přípravou espressa. Použijte nejlépe kvalitní zrnkovou kávu – namelte jí najemno. Pomocí kávovaru, Cafflano Kompresso nebo jiného přístroje připravte espresso. Pro silnější nápoj udělejte dvojité espresso ze 14 gramů mleté kávy.
Studené mléko dejte do nerezové konvičky na mléko a pomocí parní trysky u kávovaru napěňte. Trysku je třeba držet těsně pod hladinou – jak bude pěna stoupat, posouvejte konvičku dolů.
Připravte si vysokou sklenici, naberte si 1 lžíci karamelového topingu a pocákejte s ním stěny sklenice.
Přidejte napěněné mléko a nakonec pomalu nalijte espresso.
Ozdobte šlehačkou, polijte ještě troškou topingu a můžete podávat.
Tip
U slaného karamelu jsem šlehačku polila topingem a přidala krystalky mořské soli. Je to vynikající.