Udělat si karamelovou omáčku bez mléka a cukru není vůbec tak těžké jak se zdá. Místo cukru jsem použila datlovou pastu, která je sladká sama o sobě. Datle mají chuť velice blízkou karamelu a navíc jsou dost sladké na to aby osladily celý recept bez použití cukru. Místo smetany použijete vaše oblíbené rostlinné mléko, většinou používám sójové nebo mandlové ale datle jsou dost výrazné na to abyste mohli použít jakékoliv mléko beze změny chuti. Karamelová omáčka je také vhodná při intoleranci laktózy nebo alergii na mléko. Použít se dá ke všemu kde byste normálně použily karamel. Příprava karamelové omáčky je velice jednoduchá, stačí když všechno rozmixujete a máte hotovo.

Suroviny

  • 100ml rostlinného mléka (mandlové, sójové…)
  • 50g datlová pasta

Příprava

  1. Datlovou pastu nalámejte na menší kousky
  2. Zalijte mlékem a rozmixujte do hladké omáčky. Můžete použít i tyčový mixér
  3. U méně výkonných mixérů doporučuji nechat přes noc v lednici nalámanou datlovou pastu zalitou mlékem.

 

Použití: na palačinky, lívance, k namáčení ovoce, na polití dortů a zákusů…

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1-2týdny