Karamel byl pro mě vždycky pořádně tvrdý oříšek který jsem nemohla rozlousknou. Nedávno se mi to ale konečně povedlo takže radost byla veliká. Do receptů jako medovník, tofifee a dalších jsem vždy používala plechovku Salko karamelu, ale já jsem chtěla začít používat vlastní. Stačilo přijít na správnou teplotu, zvolit vhodné nádobí a omáčka chutnala stejně dobře jako kupovaná. Ani moc hustá ani tekutá, přesně tak jak ji mám ráda. Mimochodem kdo má rád slaný karamel může brzy očekávat recept na slanou karamelovou omáčku.

Suroviny

  • 400g cukru krupice
  • 240ml smetany ke šlehání pokojové teploty
  • 170g másla pokojové teploty

Příprava

  1. Cukr bez míchání roztavte v malém nepřilnavém hrnci. Občas kroužením rozlijte do stran tak aby se nepřipaloval. Snažte se cukr nemíchat, ale pokud je to nutné tak cukr trošku promíchejte. Zjistila jsem , že omáčka i karamel se mi povedou spíše v malém hrnci. Také se vám bude lépe měřit teplota.
  2. Cukr zahřejte na 175 stupňů pak rychle přidejte máslo na kousky a míchejte. Odstavte a ihned přilijte smetanu. Míchejte. Pokud není cukr rozpuštění vraťte na plotnu a zahřívejte do rozpuštění cukru za stálého míchání.
  3. Máte v karamelu hrudky? Přeceďte ho přes cedník a hrudky co vám v něm zůstaly roztavte s troškou mléka nebo vody a přidejte ke zbytku omáčky.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc