Slaný karamel je to tak, že ho buď nesnášíš nebo miluješ. Já jsem si karamel se solí zamilovala hned jak jsem ho poprvé ochutnala. Mořská sůl chuť karamelu ještě zvýrazní, takže je jeho chuť ještě karamelovější. Konečně jsem přišla na to, jak udělat karamelky, tak akorát žvýkavé a ne moc tvrdé. Hned jsem je zařadila na seznam vánočního cukroví pro rok 2018 a tím seznam opravdu myslím seznam, který si už od půlky roku dávám dohromady😊.  Vyrobit si doma perfektní karamelky je snadné, pokud máte domácí teploměr, bez něho je to docela risk pokud už barvu karamelu nemáte v oku. Já raději sázím na teploměr, protože jistota je jistota. Vlastně jen vše zahřejete na správnou teplotu, nalijete na plech nebo do formy a po ztuhnutí nakrájíte. Stejně jako většinu cukroví můžete i karamelky zamrazit. Rychle tají, takže stačí když pár bonbonů vyndáte a za chvilku jsou měkké. Tak šťastné a karamelové Vánoce 😊

Suroviny

  • 90ml smetany ke šlehání (95 gramů)
  • 75g třtinového nebo hnědého cukru
  • 75g bílého cukru
  • 55g kukuřičného sirupu
  • Pár kapek vanilkového extraktu (lze vynechat)
  • ¼ lžíce másla
  • ¼ lžičky mořské soli + další na posypání

Příprava

  1. Smetanu, cukr, sůl a kukuřičný sirup zahřejte na 120 stupňů. Občas zamíchejte abyste neměřily teplotu jen v jednom místě. Pozor na položení teploměru až na dno, měřil by jinou teplotu.
  2. Když jste na správné teplotě odstavte karamel a vmíchejte do něj máslo.
  3. Karamelovou směs rozlijte do vysokého plechu vyloženého pečícím papírem nebo silikonové formy. Karamely mají být asi centimetr vysoké. Bonbony ještě nezapomeňte posypat mořskou solí.
  4. Po vychladnutí dejte bonbóny ztuhnout do lednice asi tak na hodinu.
  5. Poté bonbony nakrájejte na válečky. Aby se bonbony neslepily zabalte je do proužku pečícího papíru. Stačí je obalit pečícím papírem a ten bude sám držet.