Vyzkoušejte místo smažené cibulky udělat karamelizovanou. Má příjemnou sladkou chuť a skvěle se tak hodí do hamburgerů, hotdogů, sendvičů nebo baget. Také jí můžete přidat ke grilovanému masu nebo dalším pečený, smažený nebo grilovaným jídle. Jeden z mých nejoblíbenějších receptů je hot dog s kečupem a karamelizovanou cibulka. Ta kombinace je prostě úžasná. Vždycky mám v lednici nebo mrazáku minimálně jednu skleničku. Vždycky se totiž najde něco k čemu jí použít.
Suroviny
- 200g cibule =1 velká nebo 2 menší
- 175ml vody
- 60g cukru
- 1/4 lžičky soli
Příprava
- Cibuli nakrájejte na měsíčky
- Cukr nasypte na rozpálenou pánev a nechte zezlátnout
- Přidejte vodu a míchejte dokud se cukr nerozpustí
- Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte na střední teplotu 10-15 minut. Cibule změkne a zesklovatí. V případě vyvaření vody pár lžic přidejte.
- Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout. Pro tekutější konzistenci můžete přidat pár lžic teplé vody.
- Ihned podávejte nebo uložte do lednice
Použití: na párky v rohlíku, saláty, do hamburgerů, sendvičů, na míchaná vajíčka, ke smaženým pokrmů nebo do dresingů
Skladování: v lednici
Trvanlivost: min 1 týden. Pro delší trvanlivost můžete cibuli uložit do mrazáku. Před použití jí stačí nechat povolit a pak ohřát v mikrovlnce nebo na sporáku.