Recept na luxusní čokoládové rohlíčky s hořkou čokoládou a chilli. Tohle cukroví polechtá vaše chuťové buňky!

Vánoce jsou skoro za rohem (nechci vás strašit, ale je to tak:-D) a tak je na čase začít péct cukroví. Uklizeno sice ještě nemám, ani nazdobený byt. Alespoň jsem už začala s tím cukrovím. Letos jsem zase chtěla vyzkoušet něco nového a protože mi přišla nová zásoba chilli od Chilli doctor, bylo jasné, že bude v hlavní roli chilli. Na stránkách už najdete recept na perníčky s višňovým chilli džemem. Jsou vynikající!

Recept na perníčky s chilli

A také na horkou chilli čokoládu

Aztécká horká čokoláda s chilli

 

Dneska mám pro vás recept na rohlíčky s hořkou čokoládou a posypané chilli z papriček Red Jalapeňo. Začínám být už pomalu expert na chilli:-D. Už vím, že každé chilli chutná jinak a je jinak silné. Ne každé se hodí k čokoládě, chipotle má chuť podobnou uzenému a Carolina Reaper je pořádný zabiják (taky je to nejpálivější chilli na světě!). Poučila jsem se i, že si nemám sahat do oka, když předtím sahám na chilli. Člověk se zkrátka učí.

K hořké čokoládě jsem tentokrát vybrala Red Jalapeňo, protože není tak moc pálivé a jen dodá chilli pikantní chuť. Silnější chilli by přebylo chuť cukroví a to jsem právě nechtěla. Spojení čokolády a chilli mě prostě baví a asi ještě dlouho nepřestane.

Chcete zkusit netradiční vánoční cukroví? Tímhle určitě překvapíte celou rodinu!

 

Těsto:

  • 120g hladké mouky
  • 120g moučkového cukru
  • 120g mleté vlašské ořechy
  • 120g změklého másla
  • 15 gramů hořkého kakaa (2 lžíce)
  • Špetka skořice

Dále

 

Hořké kakao

Používám tmavé holandské kakao z Fair trade centrum (web). Holandské kakao nejen výraznou chuť, ale i barvu a tak se do tohoto receptu skvěle hodí.

 

Chilli

Každé chilli chutná jinak a také je jinak silné. Zkoušela jsem Habanero a to je docela masakr😊. Raději jsem tedy sáhla po Red Jalapeňo. K čokoládě se hodí a pálí jen trochu, což je pro cukrový ideální.

Chilli mám z Chilli Doctor.

 

Jakou použít formu/formičky?

Na rohlíčky můžete použít tradiční pracinkové formy, ty napoprvé dobře vymažte anebo jako já použít silikonovou formu na rohlíčky. Přiznám se, že po mnoha zničeních kusech cukroví jsem to už nevydržela a koupila si silikonovou formu. Nevím, jestli je v tom chuťově nějaký rozdíl, ale rohlíčky mi chutnají a moje nervy jsou mnohem klidnější než když se snažím 10 minut dostat pracnu z formičky a nakonec se rozláme na kusy.

 

Postup

Vše dejte do mísy a ručně nebo v robotu propracujte. Těsto zabalte a nechte přes noc uležet.

Druhý den těsto trochu propracujte, ať není tak ztuhlé.

Z těsta si udělejte kuličky a tu namačkejte do formičky. Silikonové formy nevymazávejte, kovové určitě ano, tedy alespoň napoprvé, pak už by to nemělo být nutné. Kdo nemá formu, může rohlíčky vyválet. Stačí těsto vyválet na asi 1cm silný váleček, nakrájet na stejné kousky a zahnout jako rohlíček.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů. Přijde mi, že doba pečení v kovových formičkách a silikonové formě se značně liší. V kovových jsem je pekla 8-12 minut, v silikonové mi to trvá skoro 20 minut. Záleží ale samozřejmě na troubě.

Rohlíčky vyndejte, nechte vychladnout a pak vyklopte.

Poleva + chilli

Po vychladnutí si dejte rozpustit hořkou čokoládu ve vodní lázni. Rohlíčky můžete namočit celé anebo jen jejich konce. Já jsem namáčela jen konce. Na každý konec jsem pak dala špetičku chilli. Ochutnejte jeden a uvidíte, kolik dáte na ty další😊. Chilli můžete přidat rovnou i do čokolády, malá špetka bude podle mě bohatě stačit.

 

Aztécká horká čokoláda