Kakaové nápoje v prášku jako je Granko, Nesquik a jiné nápoje do mléka jsou vlastně jen smíchaný cukr s hořkým kakaem. Tedy by měl být. V obchodech často obsahuje i další věci, které do kakaa nepatří jako jsou například aromata nebo látky zvýrazňující chuť.
Výroba domácího kakaového nápoje v prášku je velice snadná a rychlá. Proč tedy platit vysoké částky za kupované kakao, když si ho doma můžete udělat sami? Jen pro srovnání se kilo kupovaného kakaa pohybuje okolo 150-250Kč, cena za doma vyrobené okolo 35-50Kč (záleží na cenách surovin). Ty levnější pak obsahují jen cukr, mizivé množství kakaa a samé aroma. Je to tedy jen ovoněný cukr. Kromě toho máte doma přehled jaké suroviny na výrobu použijete. Navíc můžete ovlivnit i jejich kvalitu – použít bio cukr a kakao, bílý cukr vyměnit za třtinový atd.
Na závěr přidám jeden tip: poměr cukru a kakaa si můžete upravit a vytvořit si tak to nejchutnější kakao jen a jen pro vás, to vám v obchodě neumožní:-)
SUROVINY
Na 500g kakaa budete potřebovat:
Sladší varianta:
- 450 gramu cukru (bílý nebo třtinový)
- 50 gramů hořkého kakaa
- 3 špetky soli (pro zvýraznění kakaové chuti)
Hořko-sladká varianta:
- 420 gramů cukru
- 70 gramů hořkého kakaa
- 3 špetky soli
PŘÍPRAVA
Cukr, sůl a hořké kakao smíchejte. Rozmixujte na jemný prášek v mixéru nebo kuchyňském robotu. Jak jsem psala, je to opravdu snadné takže máte hotovo.
Použití:
Kakao rozmíchejte v malém množství mléka a dolijte teplým nebo studeným mlékem. Hlavně u studeného mléka tak předejdete vzniku hrudek. Nebo můžete nápoj rozmixovat anebo promíchat metličkou.
Horké kakao: Já jsem zvyklá dát mléko na sporák, odlít si trošku jako u pudingu a rozmíchat. Až se mléko začne vařit, přidám tuto směs a krátce povařím. Dělám vždy více než jeden hrnek, většinou tak litr:-).
Poznámka: Oproti kupovanému kakau je potřeba použít o něco větší množství kakaa. Neobsahuje žádná aromata, které mu dodají silnou čokoládovou chuť.
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené dóze
Trvanlivost: 1 rok