Suroviny
- 100g kajenských chilli papriček
- Pomůcky: sušička/nit/plech, mixér/kuchyňský robot/chopper
Příprava
Výroba je opravdu jednoduchá. Nejdříve je ale potřeba papričky usušit. Použít můžete troubu, sušičku nebo sluníčko
- TROUBA:
Z papriček odřízněte zelenou část. Rozřízněte je napůl a zbavte semínek. Papričky položte na pečící papír a dejte do trouby na 80 stupňů. Sušte na 6-8 hodin dokud nebudou úplně suché. Jednou za čas je zkontrolujte.
- SUŠIČKA:
Papričky rozřízněte na půl a odstraňte semínka. Sušte na 40-45 stupňů po dobu 4-8 hodin dokud nebudou úplně suché.
- SLUNÍČKO:
V horkých letních dnech bude stačit sluníčko. Má opravdu sílu a papričky bez problému usuší. Celé papriky i se zelenou částí provlékněte nití s jehlou a udělejte z nich takový náhrdelník. Zavěste a nechte několik dnů na slunném místě dokud neuschnout
Papričky můžete rozpůlit na plech a zbavit semínek. Rozložte je na plech vyložených pečícím papírem a nechte je na teplém místě venku schnout. Jednou za 8 hodin otočte a opakujte do úplného vysušení.
Výroba kajenského pepře:
- Sušené papričky zbavte zelené části (v případě sušení sluníčkem) a klepáním z nich odstraňte všechna semínka. Rozřízněte je na půl a pokud tam ještě nějaká semínka zbyly dejte je pryč také. Pepř by byl hrubší a světlejší než má být takže je odstraníme.
- Sušené papričky rozmixujte na jemný prášek.
- Prosijte přes jemné síto. Pokud v něm něco zůstane vraťte obsah síta do mixéru a znovu rozmixujte.
Použití: kdekoliv kde chcete docílit pálivé chuti, jako náhrada za chilli (má ale silnější chuť tak začněte přidáním menšího množství), hodně se používá v indické nebo čínské kuchyni
Na zastavení krvácení: přidává se do různých mastí pro jeho schopnost zastavit krvácení
Na odhlenění: přidejte špetku kajenského pepře do jídla nebo pití. Pomáhá uvolnit usazený hlen a jeho vykašlání
Účinky užívání kajenského pepře pomáhá zmírňit křečové žíly, podlitiny. Také zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus. Konzumace kajenského pepře pomáhá v obojí s nadváhou protože snižuje chuť k jídlu. V zimě zase oceníte jeho schopnost prohřívání organismu.
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě
Trvanlivost: 1 rok