Kajenský pepř je sice označován za pepře, ale jedná se o o sušenou kajenskou papriku. V minulosti došlo k záměně významu slova pepper, které znamená pepř i papriku. Oproti mletému chilli je pálivější a používá se místo černého pepře nebo pálivé červené papriky. Přidat ho můžete do asijských jídel, ale klidně i do guláše. S dávkováním buďte opatrní je opravdu pálivý. Kajenské papričky seženete ve spoustě obchodů nebo na trzích. Užívání kajenského pepře má pozitivní účinky na naše zdraví a také ho můžete používat do různých mastí nebo jako pomoc při poranění (více pod receptem). Přečtěte si jak si vlastní kajenský pepř snadno vyrobit:

Suroviny

  • 100g kajenských chilli papriček
  • Pomůcky: sušička/nit/plech, mixér/kuchyňský robot/chopper

Příprava

Výroba je opravdu jednoduchá. Nejdříve je ale potřeba papričky usušit. Použít můžete troubu, sušičku nebo sluníčko

  • TROUBA:

Z papriček odřízněte zelenou část. Rozřízněte je napůl a zbavte semínek. Papričky položte na pečící papír a dejte do trouby na 80 stupňů. Sušte na 6-8 hodin dokud nebudou úplně suché. Jednou za čas je zkontrolujte.

  • SUŠIČKA:

Papričky rozřízněte na půl a odstraňte semínka. Sušte na 40-45 stupňů po dobu 4-8 hodin dokud nebudou úplně suché.

  • SLUNÍČKO:

V horkých letních dnech bude stačit sluníčko. Má opravdu sílu a papričky bez problému usuší. Celé papriky i se zelenou částí provlékněte nití s jehlou a udělejte z nich takový náhrdelník. Zavěste a nechte několik dnů na slunném místě dokud neuschnout

Papričky můžete rozpůlit na plech a zbavit semínek. Rozložte je na plech vyložených pečícím papírem a nechte je na teplém místě venku schnout. Jednou za 8 hodin otočte a opakujte do úplného vysušení.

 

Výroba kajenského pepře:

  • Sušené papričky zbavte zelené části (v případě sušení sluníčkem) a klepáním z nich odstraňte všechna semínka. Rozřízněte je na půl a pokud tam ještě nějaká semínka zbyly dejte je pryč také. Pepř by byl hrubší a světlejší než má být takže je odstraníme.
  • Sušené papričky rozmixujte na jemný prášek.
  • Prosijte přes jemné síto. Pokud v něm něco zůstane vraťte obsah síta do mixéru a znovu rozmixujte.

Použití: kdekoliv kde chcete docílit pálivé chuti, jako náhrada za chilli (má ale silnější chuť tak začněte přidáním menšího množství), hodně se používá v indické nebo čínské kuchyni

Na zastavení krvácení: přidává se do různých mastí pro jeho schopnost zastavit krvácení

Na odhlenění: přidejte špetku kajenského pepře do jídla nebo pití. Pomáhá uvolnit usazený hlen a jeho vykašlání

Účinky užívání kajenského pepře pomáhá zmírňit křečové žíly, podlitiny. Také zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus. Konzumace kajenského pepře pomáhá v obojí s nadváhou protože snižuje chuť k jídlu. V zimě zase oceníte jeho schopnost prohřívání organismu.

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě

Trvanlivost: 1 rok