Nápoj z kávy, smíchané se smetanou, čokoládou a špetkou skořice. Jedná se o kávu Vídeňskou. Viennois nebo Cafe Vienne. Káva zřejmě pochází z Rakouska, i když to není úplně tak jisté.
Suroviny:
- 60ml espresso (7 gramů nebo 14 pro dvojité)
- 60ml horkého mléka
- 60ml smetany ke šlehání nebo šlehačka ve spreji
- Na ozdobu: Strouhaná čokoláda
- Špetka skořice na ozdobu
- Šálek 240ml
Čokoláda
Na ozdobu jsem použila mlýnek s čokoládou, takže jsem si práci trochu ulehčila. Místo toho stačí nastrouhat mléčnou čokoládu a kávu s ní posypat.
Tip: Do čokolády se někdy ještě přidává čokoládový sirup.
Postup
Jako první připravte espresso. Použijte 7 gramů mleté kávy anebo 14 pro silnější – dvojité espresso. Pro přípravu kávy používám buď elektrický kávovar Delonghi anebo espressovar Cafflano Kompresso (ruční).
Do šálku nalijte připravené espresso a podle chuti přidejte cukr a dobře rozmíchejte. Dále přidejte horké mléko.
Studenou smetanu ke šlehání vyšlehejte, ale na úplně do tuha. Spíše jen tolik, aby nebyla tekutá. Další možnost je nápoj ozdobit smetanou ke šlehání. Já jsem zkoušela obě verze a chutnaly mi obě. Akorát ta ze šlehačky je hodně tučná a káva vás docela nacpe, takže jestli chcete kávu odlehčit, volte určitě tu ve spreji. Samozřejmě sáhnete po šlehačce ze smetany, jinak vám bude po hladině za chvilku plavat vrstva rozpuštěného tuku.
Nakonec do šálku nalijte připravenou šlehačku a můžete podávat.