Osvěžující letní nápoj z jogurtu a mléka. Až vám bude horko, udělejte si jogurtové lassí. Uvidíte, že s ním to vedro bude hned snesitelnější😊.

Lassí jsem objevila mezi indickými recepty. Dá se udělat na tisíce způsobů. Můžete do něj přidat ovoce, skořici, kardamom, kafe…zkrátka na co máte chuť. Já jsem tentokrát přidala tsampu – prášek z praženého ječmene. Dodá nápoji oříškovou chuť, kterou si ječmen získá pražením a také zvýší výživovou hodnotu tohoto nápoje. Tsampa je bohatá na minerály, vitaminy a obsahuje i hodně vlákniny. Přidat ji do lassí nebo podobných nápojů je tak vynikající nápad.

 

Více o tsampě zjistíte v článku: Tsampa

 

Suroviny:

  • 150g bílého jogurtu
  • 100ml mléka (lze nahradit studenou vodu)
  • 50g ledu
  • 20g tsampy Pro Tibet
  • 1 lžíce medu (nebo podle chuti)
  • 1 tobolka kardamomu

 

Tsampa

Tsampu v ČR prodává Pro Tibet. Na výběr je hned několik balení. Podle mě se určitě vyplatí to velké (750 gramů). Tsampu totiž můžete použít do mnoha sladkých i slaných receptů. Není nutné ji tepelně upravovat, proto jí můžete přidat i do jogurtu, smoothie nebo jiného nápoje. Když jsem měla malé balení, bylo hned pryč, teď už beru jedině to velké.

Zadejte při objednávce kód ZIJEMEHOMEMADE a získáte 15% slevu. Pro inspiraci koukněte SEM, ať vidíte, co vše se z ní dá připravit😊.

 

Kardamom

Celý kardamom – tobolky seženete na www.shams.cz.

 

Postup:

  1. Jogurt, mléko, led, tsampu a med dejte do mixéru.
  2. Zelenou tobolku kardamomu otevřete a vyndejte pouze černá semínka. Lusk vyhoďte, ten potřebovat nebudete. Semínka kardamomu přidejte ke zbytku a rozmixujte. Pro jistotu můžete semínka podrtit hmoždířem nebo nějakou paličkou.
  3. Rozmixováním získáte krásně našlehaný studený nápoj s bohatou pěnou.
  4. Rozlijte do sklenic a můžete podávat.

TIP: Pro sytější nápoj přidejte více tsampy. Tento nápoj je ideální jako snídaně nebo svačina.