Recept na jogurtové kuličky z tsampy-tibetského pokrmu z praženého ječmene. S tsampou jsem se seznámila teprve nedávno a hned jsme si padly do oka. Našla jsem ji na stránkách www.protibet.cz, kde ji jako jediní v ČR prodávají. Domů mi přišlo velké balení a už je skoro pryč. Brzy budu muset zásoby opět doplnit, protože chci tsampu zařadit do našeho jídelníčku. Je totiž neskutečně tvárná. Blíže se tsampě věnuji v tomto článku: ZDE.

Připravíte z ní kuličky, kaši, nápoj a ze slaných jídel například bramboráčky. Oproti pšeničné mouce obsahuje minimum lepku a je tak lehce stravitelná. Nejvíce mě na ní baví oříšková chuť, kterou ječmen získá pražením.

Do toho mi přišla i modrá spirulina, kterou jsem chtěla vždycky vyzkoušet. Tak jsem to spojila a z těchto dvou novinek udělala kuličky. Použila jsem do nich jogurt, tsampu, citrón, kokos a sušené ovoce. Modrá spirulina jim dodá sytě modrou barvu. Je to přírodní barvivo, takže se ho nemusíte bát. Kuličky jsou vynikající. Půlku jsem snědla samotnou a druhou půlku jsem použila ke snídani. Měla jsem arašídovou kaši s jogurtem a tsampou. Ozdobila jsem ji těmito kuličkami a chutnalo to báječně. Takovou luxusní snídani si nechám líbit😊.

 

Suroviny:

  • 50g tsampy
  • 30g bílého jogurtu (nebo řeckého)
  • 10g třtinového moučkového cukru
  • 10g citrónové šťávy
  • 10g medu (tekutého)
  • 10g strouhaného kokosu
  • 10g mangové mouky-seženete BWINDICOFFE(nebo nadrobno pokrájeného sušeného manga či ananasu)
  • Na obarvení: ½-3/4 lžičky modré spiruliny (koupila jsem na zkokosu.cz)
  • Na obalení: strouhaný kokos, mango mouka, modrá spirulina

Pro větší množství připravte dvojitou dávku

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

Vypadá takto:

Příprava:

Recept na kuličky je jednoduchý. Stačí vše smíchat dohromady a dobře propracovat. Bez přidání sušeného ovoce chutnají kuličky také dobře, ale s ním jsou ještě lepší. Doma jsem měla sáček s mangovou moukou. Tedy ona to není úplně mouka. Spíše jsou to malé kousky sušeného manga. Místo ní můžete použít jiné sušené ovoce a nakrájet ho nadrobno. Použijte sušené mango anebo ananas.

Z těsta vyválejte kuličky. Nemají se drolit, pokud se drolí přidejte trochu vody.

Kuličky obalte ve strouhaném kokosu, mango mouce nebo modré spirulině. Pokud jsou suché, nejdříve si navlhčete ruce a kuličku trochu namočte (jen trochu). Poté se na ni vše pěkně přilepí.

TIP: část kuliček můžete nechat neobarvené a jen je v modré spirulině obalit. Zbytek obarvěte na modro a obalte v kokosu. Bude to pěkný kontrast😊.

 

Skladování a trvanlivost: Kuličky skladujte v lednici. Spotřebovala bych je tak do 1 týdne.

Jogurtová kaše s tsampou

Datle plněnou arašídy a tsampou

Jogurtové kuličky z tsampy