Recept výborně chipsy bez smažení a oleje. Většinu tuku jsem nahradila bílým jogurtem a chipsy tak odlehčila. Můžete si vyrobit hned několik druhu. Skvělé jsou kmínové, sezamové nebo posypané strouhaným sýrem. Tento rok jsem je pekla i jako vánoční cukroví pro přítele (preferuje slané) a lepší cukroví prý nejedl. Předem varuji, že jsou dost žravé takže je těžké se od nich držet dál. Oproti klasickým chipsům jsou lehké, nepřesolené a hlavně nejsou mastné. Ideální večer k televizi nebo na silvestra jako občerstvení pro hosty.
Suroviny
- 200g hladké mouky
- 150g bílý jogurt
- 100g hery
- 1 vejce na potření
- 1 lžička mléka
Na posyp: celý kmín, len, chia semínka, sezam, strouhaný sýr, koření, sušené bylinky, krystalky soli atd.
Příprava
- Mouku, jogurt a změklou heru smíchejte
- Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet v lednici. Těsto si můžete klidně připravit dopředu a nechat ho přes noc v lednici.
- Z těsta vyválejte tenký plát o síle okolo 2 milimetrů. Nemusí být úplně průsvitné, ale tenké ano. Těsto si klidně rozdělte na více dílů a vyválejte postupně. Vzhledem k tenkosti těsta uděláte z této várky hned plechů.
- Každý plát potřete rozšlehaným vajíčkem smíchaným se lžičkou mléka (lépe se pak roztírá)
- Radýlkem nebo nožem plát rozřízněte na trojúhelníčky, čtverce nebo jiné tvary.
- Vyberte si čím budete chipsy posypávat. Klidně můžete použít hned několik posypů.
- Těsto bohatě posypte a na závěr ještě posypte solí.
- Plech vyložte pečícím papírem a chipsy na něj rozložte. Další možnost je těsto válet a potírat rovnou na pečícím papíru, ušetříte si tak čas přendáváním.
- Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů na střední rošt. Pečou se na dolní i horní ohřev po dobu 5-8 minut (doba pečení se může lišit). Když chipsy zezlátnou můžete plech vytáhnout z trouby. Po vychladnutí budou ještě křupavější.
- Chipsy nechte vychladnout a rozlámejte na předkrájené tvary.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 týden