Recept výborně chipsy bez smažení a oleje. Většinu tuku jsem nahradila bílým jogurtem a chipsy tak odlehčila. Můžete si vyrobit hned několik druhu. Skvělé jsou kmínové, sezamové nebo posypané strouhaným sýrem. Tento rok jsem je pekla i jako vánoční cukroví pro přítele (preferuje slané) a lepší cukroví prý nejedl. Předem varuji, že jsou dost žravé takže je těžké se od nich držet dál. Oproti klasickým chipsům jsou lehké, nepřesolené a hlavně nejsou mastné. Ideální večer k televizi nebo na silvestra jako občerstvení pro hosty.

Suroviny

  • 200g hladké mouky
  • 150g bílý jogurt
  • 100g hery
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžička mléka

Na posyp: celý kmín, len, chia semínka, sezam, strouhaný sýr, koření, sušené bylinky, krystalky soli atd.

Příprava

  1. Mouku, jogurt a změklou heru smíchejte
  2. Vypracujte těsto, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet v lednici. Těsto si můžete klidně připravit dopředu a nechat ho přes noc v lednici.
  3. Z těsta vyválejte tenký plát o síle okolo 2 milimetrů. Nemusí být úplně průsvitné, ale tenké ano. Těsto si klidně rozdělte na více dílů a vyválejte postupně. Vzhledem k tenkosti těsta uděláte z této várky hned plechů.
  4. Každý plát potřete rozšlehaným vajíčkem smíchaným se lžičkou mléka (lépe se pak roztírá)
  5. Radýlkem nebo nožem plát rozřízněte na trojúhelníčky, čtverce nebo jiné tvary.
  6. Vyberte si čím budete chipsy posypávat. Klidně můžete použít hned několik posypů.
  7. Těsto bohatě posypte a na závěr ještě posypte solí.
  8. Plech vyložte pečícím papírem a chipsy na něj rozložte. Další možnost je těsto válet a potírat rovnou na pečícím papíru, ušetříte si tak čas přendáváním.
  9. Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů na střední rošt. Pečou se na dolní i horní ohřev po dobu 5-8 minut (doba pečení se může lišit). Když chipsy zezlátnou můžete plech vytáhnout z trouby. Po vychladnutí budou ještě křupavější.
  10. Chipsy nechte vychladnout a rozlámejte na předkrájené tvary.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 týden