Před pár dny mi poštou přišla tsampa. Jedná se o tradiční tibetský pokrm z praženého a namletého ječmene. Dá se použít pro přípravu kaše, kuliček a mnoha dalších receptů. Obrovskou výhodou je, že není nutné tsampu tepelně upravovat. Kaši nebo cokoliv z ní budete dělat, můžete připravit i ze studené vody, mléka nebo třeba jogurtu. Nejvíce to oceníte ráno, když spěcháte do práce nebo školy a není času nazbyt.
Jak jsem psala na začátku-z tsampy se dá připravit mnoho sladkých i slaných jídel. Dnes to bude jogurtová kaše s arašídovým máslem. Kaši jsem si ještě vylepšila kuličkami z tsampy. Měla jsem je v lednici z předchozího dne, tak jsem si řekla, že je využiju. Použila jsem kuličky arašídové a také jogurtové s modrou spirulinou. Vypadá to nádherně, že? Krásný začátek nového dne😊.
Více o tom, co to tsampa je, najdete v tomto článku: ODKAZ.
Pro přípravu kaše budete potřebovat:
- 150g bílého jogurtu (můžete použít i řecký jogurt)
- 30g arašídového másla
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce tsampy (10 gramů)
Na ozdobu:
- Kuličky z tsampy (recept najdete níže)
- Nebo ji ozdobte arašídovým máslem, kousky hořké čokolády, kolečky banánu, mrazem sušeným ovocem, oříšky, semínky, čerstvým ovocem, strouhaným kokosem…fantazii se meze nekladou😊
TSAMPA:
Tsampu mám z webu most ProTibet.
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Takto vypadá tsampa:
Příprava:
Jogurt dejte do misky. Přidejte arašídové máslo, med a tsampu. Metličkou nebo vidličkou dobře promíchejte. Tsampa jogurt zahustí a vznikne tak akorát hustá kaše. Pokud chcete kaši tekutější, přidejte trochu mléka nebo vody. Naopak pokud ji chcete zahustit, přidejte tsampu.
Kaše se připravuje za studena, nic se nevaří. Množství arašídového másla a medu je libovolné. Já mám raději sladší chuť a hodně arašídové másla.
Posypte kuličkami z tsampy nebo jiným oblíbeným topingem. Třeba lesní ovoce by bylo skvělé nebo také banán.
Jaké arašídové máslo použít? Dávám přednost arašídovému máslu z pražených arašídů. Chuťově je mi příjemnější než máslo z arašídů nepražených. Recept na něj najdete TADY.
Kaše je připravená. Dobrou chuť!
Recept na kuličky: