Minulý týden jsem v obchodě našla Slovenský sýr. Jméno jsem si bohužel nezapamatovala, ale dolů vám přidám jeho fotku. Určitě jste ho už někde viděli. Kupuji ho už po několikáté. Vždycky ho s Jardou sníme dřív, než z něj něco stihnu udělat.
Když jsme byli ve Sklářské Porubě v Polsku, prodávali tam na každém rohu grilovaný sýr. Snad na každém druhém metru, byl obchod se sýry. Domů jsem vezli namísto suvenýrů plnou tašku sýra. Hned jak jsem tento sýr uviděla, připomnělo mi to Polsko a dostala jsem na grilovaný sýr chuť. Na Slovensku jsem byla také, ale kupodivu jsem nikde žádný sýr neviděla. Asi jsem byla ve špatném městě.
Vznikly z toho jednohubky se sýrem. Nedávno mi přišel Super box (článek). Byla v něm tatarka. Tatarka a sýr jdou perfektně dohromady, tak jsem ji hned využila.
Recept je rychlý. Stačí opéct sýr o bagetu a můžete baštit:-).
Budete potřebovat:
- 2 střední bagety
- 200g sýra (viz foto)*
- 3 velké kyselé okurky
- Tatarskou omáčku
- Párátka nebo napichovátka
- Nepřilnavá pánev nebo palačinkovač
Příprava:
Tak tohle je ten sýr. Budu se snažit dohledat jméno.
Sýr nakrájejte na kolečka. Držela jsem se vyznačených čar a vyšlo mi to na nějakých 30 koleček.
Bagetu nakrájejte také. Budete potřebovat stejný počet koleček jako sýra.
Nyní si dejte rozehřát pánev s nepřilnavým povrchem. Sýr se smaží nasucho, proto ten nepřilnavý povrch. Další možnost je použít palačinkovač. Používám ho i na lívance, palačinky nebo smažení cibulky. Také má nepřilnavý povrch. Mám ho už 2 roky a zatím se mi na něj nic nepřichytilo.
Až bude sýr opečený, otočte ho a opečte z druhé strany. Bagetu opečte také, ať je pěkně křupavá (stačí z jedné strany). Sýr se peče docela rychle. Než se sýr upekl, byly plátky baget pěkně opečené.
Nyní nechte bagetu chvilku zchladnout. Teplá bageta by mohla tatarskou omáčku trochu rozpustit. Nic se jí nestane, ani se nesrazí. Jen je pak tekutější a mohla by z bagety začít stékat.
Každý plátek bagety potřete tatarkou. Odebírám Můj Super box. V lednovém byla tato veganská tatarka:
Chutná stejně dobře, jako normální tatarka z vajec. Sice použitý sýr není veganský, ale proč to nezkombinovat? Jím hodně veganských produktů a přitom vegan nejsem. Chutnají mi a to je hlavní.
Když máte všechno natřeno, dejte na každý plátek kolečko sýra.
Kyselou okurku nařežte na tenké plátky. Napíchla jsem je na napichovátko a zapíchla do bagety. Nebo jen můžete plátek okurky položte pod či na sýr. Líbí se mi jak to vypadá s napichovátkem. Mám je v šuplíku už snad 5 let, tak jsem je konečně mohla využít. 🙂
Můj Superbox:
Veganskou tatarku jsem dostala v Super boxu. Vypadá takto:
Více o něm najdete tomto článku: