Dnes mám pro vás recept, který jsem dělala už více než stokrát. Je to recept na indický chléb naan. Jedná se o kynuté pečivo, které se používá jako příloha hlavnímu jídlu nebo polévce. Dá se jíst i samotný – nejlépe ještě teplý, potřený ghíčkem či máslem a posypaný špetkou soli. Na jeho přípravu budete potřebovat pouze hladkou mouku, vodu, sušené droždí, trošku cukru a sůl. Tradičně se naan peče v troubě tandori, ale protože tandori doma běžně doma nemáte, jde to i jinak. Chléb si můžete připravit na pánvi, palačinkovači anebo upéct v troubě.
Indický naan dělám nejčastěji k indické kuchyni, k té se dokonale hodí. Například k polévce z červené čočky, kuřeti tikka masala anebo tandori kuřeti. Neznám nic lepšího než čerstvě upečený naan namočený do polévky z červené čočky. To je vám taková dobrota!
V Indii se naan používá namísto příboru. Utrhnete si kousek a jídlo s ním naberete. Já jsem se to už také naučila. Za začátku mi sice vadilo, že mám ruce od jídla, ale pak jsem se si to vychytala a ruce mám po jídle čisté. V Indii samozřejmě asi neřeší, jestli se zašpiní nebo ne:-). On se ten příbor k indické kuchyni ani nehodí. Ráda dodržuji způsoby, jak se jídla daných zemí jí. Čínské jídlo hůlkami, české příborem a indické rukama. Je to pro mě příjemné zpestření jídla. Vyzkoušejte to a uvidíte:-).
Indická polévka s červenou čočkou
Ochutnejte ho a dejte mi vědět, co na něj říkáte.
Suroviny:
- 500g hladké mouky
- 360g vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- + ghí na potření i smažení
Postup
- Vlažnou vodu smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Dobře promíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
- Mouku nasypte do misky, přidejte sůl a připravený kvásek. Dobře propracujte. Těsto můžete zadělat vařečkou anebo v kuchyňském robotu. Ručně bych to nedoporučovala, protože docela lepí.
- Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte 30-60 minut kynout.
- Těsto rozdělte na 8-16 dílů. Pro menší naan nakrájejte těsto na 16 dílů, pro naan větší na 8 dílů. Většinou to dělám od oka, nijak to nepočítám.
- Vál posypte hladkou moukou a každý díl vyválejte na 0,5cm vysoké těsto. Jde to i rukama, stačí těsto obalit v mouce a pak ho rozmačkat nebo roztáhnout do stran.
- Na pánvi zahřejte trochu ghí, stačí velmi malé množství. Vložte 1 nebo více naanů (podle toho, kolik se vám vejde na pánev) a opékejte, dokud se na spodní straně nevytvoří hnědé flíčky. Poté otočte a opékejte. Vychází to přibližně 2 minuty strana.
- Naan se dá opékat i na sucho, ale budete potřebovat nepřilnavou pánev anebo palačinkovač. Já používám palačinkovač. Mám ho už 3 roky a nic se na něj ještě nepřilepilo.
- Každý naan potřete rozpuštěným ghíčkem nebo máslem a posypte špetkou soli. Ochutnejte ho ještě než vychladne, teplý je prostě nejlepší:-P. Vždycky minimálně jeden sním, než se zbytek dopeče.
Novinka – naan pečený v troubě:
Na konci léta jsem byla v indické restauraci, kde naan pekli v tradiční tandori troubě. Paní z restaurace mi poradila, že si mohu doma naan upéct v troubě. Zkusila jsem to a je vynikající. Na povrchu krásně křupavý a uvnitř měkký.
Těsto na naan rozdělím na 4 díly. Vytáhnu tak, aby byl dlouhý jako velký plech. Na 1 plech se mi vešly 2 naany. Ty zbylé dva jsem dala péct potom. Peču na na 180 stupňů ve středu trouby. Až se na chlebu vytvoří hnědé flíčky, vyndám plech z trouby, chvilku počkám a pak ho opatrně otočím. Opět počkám na hnědé flíčky a vyndám. Záleží na velikosti, doba pečení je 10-20 minut, chce si to vychytat. Pak ho potřu máslem nebo ghíčkem, posolím a dám péct ten zbytek.
Když se mi nechce dělat 4, připravím si 2 plechy s pečícím papírem a udělám jen 2 obrovské chleby. Jen za poslední měsíc jsem naan pekla asi 10x a ještě několikrát sladký, který pro vás budu brzy mít:-). Uvidíte, ten sladký…to je taky dobrota:-).
TIP
Vegani mohou na potření naanu namísto ghí použít rozpuštěné rostlinné máslo (například Alsan).
Dobrý den. Prosím Vás jsem kuchařský začátečník, tak by mě zajímalo, když děláte ten kvásek na chléb naan, dáváte hned těch 360g vody nebo jen část? A popř. kolik. Děkuji mockrát za radu. Rád bych ho zkusil.
Dobrý den. Vodu dávám všechnu, tedy celých 360 gramů. Smíchám jí s droždím a troškou cukru, pak nechám cca 10 minut až to zvětší objem. Dejte vědět, jak se naan povedl a jestli chutnal:-). Doporučuji nejen k omáčce nebo masu, ale i horký naan potřený máslem se solí je vynikající:-)
Krásný den
Neskutene dobry chleb plny moznosti,dekuji, obohatila jste mi jidelnicek, jednoduche a rychle, mnam
Děkuji za tak milý komentář. Těší mě že vám chlebík chutnal:-) .
Naan používám snad ke všemu: s gyrosem, k salátu, dělám z něj chipsy nebo si ho dám samotný potřený máslem solí a posypaný bylinkami. Kdybyste chtěla mám tu i recepty na jogurtový naan, naan s červenou řepou a další recepty z něj. Dá se udělat na tolik způsobů, že mě to nepřestává překvapovat 🙂 Pěkný den Verča