Víte, co jsem už hrozně dlouho neměla? Hrachovkou polévku! Tenhle týden jsem to konečně napravila a udělala si rovnou velký hrnec. Bála jsem se, že se to nesní, ale polévka zmizela až do poslední kapky😊.

Vždycky když mám v mrazáku hrášek, dostanu chuť na hrachovou polévku. Bohužel mám pokaždé smůlu, protože je ten hrášek koupený do jiného receptu a na polévku mi to už nevyjde. Pak si na to konečně vzpomenu a koupím si hrášek jen a jen pro tenhle recept.

Pamatuju si, jak dávala maminka vařit velký hrnec vody a do něj nasypala mražený hrášek. Neměli jsme moc peněz, takže dávala 1 sáček na velký hrnec vody. Chybějící hrášek doháněla zeleninovým bujonem v kostce. I tak jsem tuhle polévku milovala a miluju dodnes! Vždycky jsem šla k hrnci a lovila z něj uvařený hrášek. I když ho bylo málo, přendala mi mamka trochu do misky, abych ho mohla sníst. Já bych klidně mohla jíst vařený hrášek jak popcorn, stejně jako vařenou kukuřici…oboje miluju.

Dnes polévku dělám jinak – hodně hrášku, málo vody a ještě ji vždycky něčím dobrým ozdobím. Na ozdobu ráda používám hrášek a osmaženou cibulku. Dobré jsou u krutony nebo dokřupava opečená šunka či slanina na kostičky.

 

Suroviny:

  • 500ml vody
  • 350g mraženého hrášku (1 sáček)
  • ½ cibule
  • 1 lžíce ghí
  • 1 lžička soli (5 gramů)
  • Mletý černý pepř
  • Špetka muškátového oříšku*

*kupuji jedině TADY, protože v jednom balení je hned 5 oříšků za stejnou cenu jako v obchodě koupím jen jeden:-).

  • Na ozdobu: vařený hrášek a osmažená cibulka nebo krutony/smažená šunka či slanina na kostičky

 

Postup:

Na trošce ghí opečte dozlatova nadrobno pokrájenou cibulku. Přidejte hrášek a zalijte vodou. Použít můžete i zeleninový vývar, polévka bude chutnat zase trochu jinak.

Vařte 15 minut, poté rozmixujte dohladka a vraťte do hrnce. Osolte, opepřete a vmíchejte i špetku muškátového oříšku.

Pro zjemnění ještě můžete přidat smetanu ke šlehání nebo smetanu na vaření.

Polévku nalijte do talíře a ozdobte vařeným hráškem a smaženou cibulkou.

 

TIP:

Smaženou cibulku jsem koupila v obchodě. Je ideální na ozdobu, když se nechcete smažit s takhle malým množstvím. Cibulka je krásně křupavá a tak snadno nahradí krutony.

 

Taky máte nějakou vzpomínku, která se pojí k hrachové polévce? Budu moc ráda, když se o ní podělíte dole v komentářích.

 

K polévce jsem si dala smažené kukuřičné kuličky. Teda nemyslím jako do polévky, ale jako druhý chod:-D. Recept na ně tu již brzy najdete:-).