Recept na jarní salát z brambor, hrášku a máty. Před dvěma lety jsem na zahrádce zasadila sazeničku máty. Z jedné sazenice vyrostlo spíše takové menší políčko. Máty tak máme víc než dost, a proto stále hledám nové recepty, do kterých bych mátu mohla využít.
Miluju, jak se každý rok točí různé sezóny: mátová, jahodová, malinová, houbová, bezová…po danou sezónu nejíme skoro nic jiného. Například jahody. Když jdeme na samosběr, jsou to samé jahodové knedlíky, zmrzliny, limonády, šťávy, džemy a jiné jahodové dobroty. Jahody nám pak lezou skoro ušima:-D.
Momentálně máme mátovou sezónu: mátová limonáda, mátový čaj, různé saláty a dortíky zdobené mátou. Proto když jsem dělala tento bramborový salát, zkusila jsem ji přidat i do něj. Překvapilo mě, jak moc se máta do salátu hodí. Chuť máty mě tam neskutečně baví. Nejdřív jsem do salátu přidala jen trochu máty, ale nakonec jsem do salátu zamíchala další mátu, protože nám tam s Jardou hrozně chutnala.
Tenhle salát si musím zapamatovat na léto. Kdo by v těch vedrech stál o teplou večeři, že? Tyhle osvěžující, lehká, studená jídla jsou proto na léto perfektní.
A co takhle sklenice nealko mojita? K salátu se perfektně hodí!
Na 2 porce:
Suroviny
- 650g brambor typu A
- 150g mraženého hrášku
- 100g majonézy
- 60g zakysané smetany
- 2 větvičky máty (klidně i více) Pozor: Použila jsem klasickou mátu, ne mátu peprnou. V případě máty peprné si nejsem jistá výsledkem
- 1 lžička třtinového cukru nebo medu
- ½ lžičky mořské soli
- Pro max. chuťový zážitek: ½ lžičky nahrubo mletého černého kampotského pepře nebo mix červeného a černého
*používám Poličanku, není tak kyselá, jako některé majonézy
Kampotský pepř
Čerstvě namletý kampotský pepř dodá jídlu nový rozměr. Použít můžete pouze černý pepř nebo mix červeného a červeného. Část pepře jsem zamíchala do salátu a část jsem nasypala na salát. Pepř z mlýnku chutná úplně jinak než klasický pepř mletý na prášek, který byl namletý před kdoví jak dlouhou dobou. Kampotský pepř používám do sladkých i slaných jídel. Třeba taková hořká čokoláda s červeným pepře, to je dobrota.
Více o kampotském pepři se dozvíte na: www.kampotskypepr.cz
Postup:
Základem salátu jsou brambory. Proto si na jejich výběru dejte záležet. Staré měkké brambory v salátu moc parády neudělají. Ideální jsou rané brambory. Čím chutnější brambory seženete, tím chutnější bude i salát. Mě se povedlo koupit vynikající brambory rohlik.cz. Tak dobré brambory jsem už hodně dlouho nejedla.
- Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Pozor na rozvaření brambor, musí být stále pevné. Pro tento salát jsou ideální brambory typu A. Tyto brambory krásně drží tvar a jsou pevnější. Pokud byste použily typ C, mohla by se ze salátu stát spíše kaše.
- Po vychladnutí brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (1-1,5cm velké).
- Mražený hrášek zalijte vodou a vařte 5 minut od vodu varu. Přeceďte a propláchněte studenou vodou. Můžete ho dát i do vody s ledem, bude mít krásně sytou zelenou barvu.
- Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou, solí, cukrem nebo medem a pepřem. Celý pepř namelte v mlýnku. Pepř má být namletý nahrubo. Kdo nemá mlýnek na pepř, může použít hmoždíř. Dobře promíchejte, aby se sůl i cukr rozpustily. Když sůl a cukr přidáte již nyní, zcela se rozpustí. Kdybyste sůl a pepř přidali až do hotového salátu, nemuseli by se úplně rozpustit a křupali by vám mezi zuby.
- Listy máty otrhejte, větvičky vyhoďte. List dejte na sebe a nakrájejte na silnější proužky. Mátu můžete natrhat na menší kousky nebo nakrájet. Nekrájejte ji moc nadrobno, lepší jsou větší kousky, ať o ní v salátu víte:-).
- Nyní dejte vše do mísy a promíchejte.
- Ozdobte lístky máty a kampotským pepřem
Rovnou podávejte.
Tento salát může sloužit i jako příloha například ke steaku.