Recept na vaječnou rolku vhodnou ke snídani, ale i jako lehký oběd nebo večeře. Vaječná rolka vzniká postupným doléváním vaječné směsi a rolováním směsi již upečené. Návod se může zdát dlouhý, ale opravdu se nejedná o nic těžkého. Až si to vyzkoušíte už žádný návod potřebovat nebudete. Vaječná rolka se po upečení nakrájí na plátky a položí na talíř. Můžete k ní přidat i mističku sójové omáčky nebo sladké chilli omáčky k namáčení. V Japonsku se jí pomocí čínských hůlek, ale klidně si na ní vezměte příbor nebo použijte ruce. Pokud chcete překvapit rodinu nebo návštěvu zajímavou svačinku vyzkoušejte japonskou vaječnou rolku.

Suroviny

  • 4 vejce
  • 3 lžíce mléka nebo smetany
  • 10cm jarní cibulky( zelené části)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky sójové omáčky
  • 1/8 lžičky soli

Na potření pánve: lžička másla

Pomůcky: větší rovná pánev, stěrka nebo něco na obracení omelety, nůž, prkénko, metlička

Příprava

  1. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
  2. Všechny suroviny včetně cibulky smíchejte metličkou. Míchejte jen tolik, aby se suroviny propojily, snažte se aby se nevytvořila pěna.
  3. Pánev rozpalte na střední teplotu. Budete tak míst dost času s omeletou pracovat. Napoprvé můžete pro jistotu pánev potřít lžičkou másla .
  4. Vaječnou směs naberte do naběračky nebo hrnečku.
  5. Pánev vezměte do ruky a během nělévaní směsi s ním naklánějte do stran. Nalijte jen tolik směsi aby byla pánev pokrytá tenkou vrstvou.
  6. Když už vajíčka nejsou tekutá a omeleta jde od pánve odlepit je čas na další krok. Poprvé klidně sundejte pánev ze sporáku.
  7. Z jednoho kraje rolku trochu nadzvihněte (obracečka na palačinky je na to ideální). Asi 5 centimetrů velký kousek přehněte, pak znovu nadzvihněte a přehněte znovu. Začínáte balit rolku. Zbytek nechte nezabalený, rolka tedy bude zabalená jen z půlky.
  8. Nyní omeletu pošoupněte tak, aby zarolovaná část byla úplně u kraje pánve a nezarolovaná rovná část omelety měla před s sebou volný prostor. To je místo kde budete rolku navazovat.
  9. Naberte si další vaječnou směs a do volného místa nalijte vajíčka. Opět jen na pokrytí pánve. Pánví opět naklánějte aby se směs rozlila po celém volném místě. Pokud se dostane pod omeletu tak se taky nic neděje.
  10. Když jsou vejce pevná pokračujte v rolování rolky, zase tak dvě zavinutí. Nezabalená tedy zůstane nově nalitá část.
  11. Opět pošoupněte rolku ke kraji aby vzniklo další místo.
  12. Takto pokračujte dokud nespotřebujete všechnu vaječnou směs. Mě to vyšlo na celkem 3 nalití, ale záleží na velikosti pánvi a množství nalité směsi na jednu vrstvu.
  13. Když máte dolito a vejce jsou hotová můžete rolku zarolovat úplně.
  14. Opatrně jí sundejte z pánve.
  15. Pro hranatější tvar vezměte dvě rovné věci- malá prkýnka/obracečky… a rolku tlačte směrem dolů a při tom střídavě tlačte kraje směrem doprostřed. Uvidíte že za chvilku bude mít hranatější tvar.
  16. Aby se ještě více zpevnila a lépe držela tvar nechte ji několik minut odpočinout.
  17. Vaječná rolka se podává nakrájená na tlustší kolečka spolu s miskou sójové omáčky. Také můžete podávat se sladkou thajskou chilli omáčkou.