Jednou za čas si objednávám jídlo z indické restaurace. Nejen proto, že jsem našla restauraci, kde prostě fantasticky vaří, ale také proto, že chci vědět, jak mají jídla, která doma vařím chutnat. Restaurace patří Indovi a osobně zde vaří jídla podle originálních receptur. Vždy se těším na to, co od něj ochutnám:-). Navíc je menu plné tipů na to, co si příště uvařit😊.

Co mě ale překvapilo, a to nejen u indické restaurace, ale i jiných, že nenabízí dezerty a když už, tak jen jeden nebo dva. Protože mě to zaujalo, koukala jsem se schválně na Dáme jídlo, kde je seznam restaurací a ani v dalších indických restauracích nenabízí dezerty. Jak to? Vždyť je tolik indických dezertů, které stojí za ochutnání. Tady vidíte, že vyrobit si je doma je jediná možnost.

Dneska se podíváme na to, jak si připravit JALEBI (čti džalebi). Jalebi je něco jako naše kobliha – také se smaží v oleji, ale tvar je jiný. Těsto se připravuje z mouky, jogurtu, vody a kypřicího prášku, které se stříká do rozpáleného oleje. Je to nekynuté těsto, takže se jedná o rychlý recept. Smažení v oleji nemám zrovna v lásce, ale tenhle recept prostě jinak neuděláte, a proto občas udělám výjimku (jako u řízků😊). Po upečení se Jalebi vyndají a ještě se namočí do cukrového sirupu s kardamomem. Indické sladkosti nepatří mezi nejzdravější, naopak je to samý cukr. Zase jsou ale strašně dobré a když si je dáte jednou za čas, tak se zase tolik nestane. Až ochutnáte křupavé Jalebi v kardamomovém sirupu, zapomenete na všechno. Jsou vynikající, originální a nic podobné jsem zatím neochutnala. Chce to prostě ochutnat a přesvědčit se.

Horké Jalebi jsou vysoce návykové, u jedné nikdy neskončíte:-).

 

Těsto na Jalebi:

  • 160g vody
  • 135g hladké mouky
  • 60g bílého jogurtu
  • 3/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva (2 gramy)
  • 1/8 lžičky mleté kurkumy

Poznámka: V Indii často přidávají i špetku žlutého barviva v prášku, jestli chcete, můžete, ale já raději tu kurkumu. Jen jí nepřidávejte moc, protože je dost aromatická.

 

Cukrový sirup s kardamomem

  • 150ml vody
  • 120g krupicového cukru
  • ½ lžičky mletého kardamomu

 

Dále budete potřebovat

  • Olej na smažení – používám slunečnicový
  • Velkou pánev
  • Cukrářský sáček (jde použít i klasický igelitový pytlík)

 

Množství: 10 kusů

 

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse a metličkou rozmíchejte do hladkého těstíčka. Protože se bude těsto stříkat na plech pomocí sáčku, nesmí v něm být hrudky.

Těsto přelijte do cukrářského sáčku. Roh sáčku ustřihněte, aby z něj tekl cca 0,25cm silný pramínek těsta. Nemá to být moc tenký ani silný pramínek těsta.

Olej nalijte do pánve a zahřejte na ¾ výkonu. Když bude pánev moc rozpálená, Jalebi se připálí a když moc málo, bude to trvat zbytečně dlouho. Oleje jsem nalila do pánve asi tak 250ml, musí ho být 2-3cm, aby byly Jalebi ponořené.

Nyní vezměte sáček s ustřiženým rohem a krouživými pohyby rychle těsto stříkejte na pánev. Kružte od středu pánve až ke kraji. Já nakonec ještě cik cak poliju nastříkané těsto, aby pěkně drželo pohromadě. Těsto zvětší svůj objem a zaplní celou pánev.

Těsto smažte cca 2 minuty, hned jak trochu zespod zezlátne a půjde celé otočit, otočte. Na obracení použijte nejlépe kleště na vaření nebo třeba 2 vidličky (chce to vyzkoušet, čím to půjde nejlépe).

Z druhé strany smažte o něco kratší dobu, jde to rychle. Když totiž Jalebi upečete moc, budou hořké.

Opatrně vyndejte, položte na rovnou plochu a nechte vychladnout. Teprve po pár minutách, kdy se ještě zpevní namočte do cukrového sirupu. Jen ponořte a vyndejte.

 

Cukrový sirup

Cukr, vodu a mletý kardamom přiveďte k varu a zahřívejte do rozpuštění cukr. Hned jak se cukr rozpustí můžete sirup sundat ze sporáku. Zjistila jsem, že se mi Jalebi nevejdou do žádné mísy, tak jsem sirup k namáčení nalila do rovného velkého talíře.

Bez cukrového sirupu Jalebi nejsou tak dobré, proto ho nevynechávejte. Právě tento sirup dá dezertu jeho typickou chuť.

 

 

Poznámky:

  • Pro méně cukru můžete použít mašlovačku a jen Jalebi potřít.
  • Jalebi přenášejte opatrně, snadno se zlomí. Dobré jsou i zlomené kousky, chutnají jako sladké špagety😊.