Už více než měsíc jsem doma. Tedy ne že bych nechodila ven. U baráku máme pole, kam nikdo nechodí, tak se každý den chodíme s Jardou projít. Jinak ale nikam nechodím. Práci mi zavřeli, jídlo si nechávám přivézt a výlety teď raději oželím. Protože mám víc času než normálně, pustila jsem se do velkého úklidu (asi tak jako 90% národa:-D).
Minimálně rok mám doma nakoupené skleničky, do kterých si chci přesypat koření. Sehnala jsem je u nás ve Světě lahví, stály okolo 4 korun. Jsou to malé skleničky na zavařování. Raději jsem je koupila v několika velikostech. Doma jsem si zkusila naplnit různé velikosti skleniček a napsala jsem si, kolik od které budu potřebovat. Nechtěla jsem koupit menší než potřebuji anebo zase zbytečně velké. Klasické kořenky jsou docela drahé. Když si jich koupíte pár, tak to jde, ale já jich potřebuji víc než pár. Za ty roky vaření se mi koření nějak nakupilo. Vařím převážně světovou kuchyni a to od africké kuchyně po mexickou. Koření je základ a tak si postupně musela pořídit další druhy koření. Některé kořenící směsi jsem si ale musela namíchat, protože tu nejsou k sehnání. Momentálně mám něco přes 100 druhů koření a to mi ještě hodně druhé a směsí chybí.
Konečně jsem tedy koření přesypala do skleniček. Etikety jsem si raději vytiskla. Přeci jen to jde lépe přečíst. Udělala tabulku ve Wordu a do ní napsala názvy. Všechno se mi vešlo na 1 papír, protože jsou to docela malé nápisy. Vše jsem si nastříhala a pomocí lepenky přilepila na víčko sklenice. Takhle je krásně vidět, co máte ve sklenici za koření, aniž byste sklenici museli vyndavat z šuplíku. Jsem ráda, že jsem to dodělala. Je to mnohem přehlednější. Projíždět desítky sáčků je zdlouhavé. Takhle se jen podívám a hned vím, kde co je. Ještě jsem chtěla kořenky seřadit podle abecedy, ale vím, že bych to zapomněla vrátit na stejné místo, tak jsem to neudělala.
Koření, které používám:
Tohle je většina koření, které používám. Když jsem si myslela, že je to všechno, našla jsem ještě další bedýnku s kořením, kde bylo dalších 40 druhů. Budu tak muset ještě dokoupit skleničky.
Chilli:
Většina lidí má jeden druh chilli a to chilli mleté. Každé chilli má ale jinou chuť. Hodně vařím mexickou a indickou kuchyni a tam se to bez chilli neobejde. Občas si zajdu do Rancheros na Černém mostě a tam jsem okoukala různé druhy salsy (ancho salsa, chipotle salsa…jsou vynikající). Miluju burrito, quesadilly a enchiladas. K tomu dělám salsy z různých druhu chilli. Každé chilli je jinak pálivé. Některé je slaboučké a jiné zase úplný zabíják. Každý salsa tak chutná úplně jinak. Můj favorit je zakysaná smetana s jalapeňo anebo chipotle salsa.
Používám: Chilli Ancho, Chipotle (má uzenou chuť), Jalapeňo -prášek i sušené papričky (vynikající se zakysankou k burritu), Pascilla, kajenský pepř. Dále chilli vločky (hodně používám do číny). Také nasušené celé papričky, které jsem si vypěstovala na zahrádce: habaňero, jalapeňo a pak malé i velké červené chilli papričky (nejsem si jistá, co je to za druh). Jen je provleču ničí a zavěsím na balkóně, kam svítí sluníčko a počkám, až budou zcela vysušené. Pak mám ještě Carolina Reaper, což je nejpálivější chilli na světě. Výhoda je, že ho stačí dát na špičku nože a ochutíte tím celý hrnec. O něco méně než Reaper pálí Naga bhut, ale i tak vám shoří pusa:-D.
Paprika:
Červená sladká paprika, pálivá paprika, uzená paprika (skvělá do enchiladas nebo do guláše). V létě si ještě vyrábím mletou sladkou papriku z čerstvých paprik. Má sladší chuť a mnohem paprikovější (RECEPT).
Základ
Černý pepř: mletý i celý, kmín: mletý, drcený i celý, hořčice: semínko i prášek-RECEPT (do omáček, asijské kuchyně), sušený česnek, nové koření: mleté i vcelku.
Pečení:
Skořice: mletá i celá, muškátový oříšek: mletý i celý, muškátový květ, badyán: celý i mletý, hřebíček: mletý i celý, perníkové koření (RECEPT)
Bylinky:
Sušená bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, levandule (používám na pečení i přípravu sirupu), šalvěj, heřmánek, bobkový list, lemongrass (citrónová tráva): prášek, majoránka. Do polévky mi nesmí chybět libečkový prášek (RECEPT)
Kořenící směsi:
Koření směsi šetří čas. Nemusíte hledat několik druhů koření, jen sáhnete po kořenící směsi. Jsem ráda, že už si umím některé namíchat. Často totiž obsahují hodně soli a ta tam přitom nemá co dělat.
Koření na špagety (RECEPT), koření na pečené batáty (RECEPT), houbové koření (RECEPT), houbová sůl, chilli con carne, gyros (na pečené maso, gril i do salátu), enchiladas, provensálské koření, americké brambory, adžika (používám do kamutového nebo bulgur salátu), špagety, bifteki
Do indické kuchyně a mnoha dalších receptů:
Toto koření se hodí nejen do indické kuchyně. Používám ho do asijské kuchyně, receptů podle ajurvédy a mnoha dalších.
Kari (RECEPT), garam masala (RECEPT), římský kmín, koriandr- semena i mletý, kurkuma (také na přípravu zlatého mléka), řecké seno (pískavice), kardamom: mletý i lusky (do sladkých receptů, nápojů), pav bhaji, bílý pepř, šafrán, kajenský pepř (RECEPT na pepř z čerstvých papriček)
Postupně bych se chtěla věnovat jednotlivých druhům koření. Každé z nich je zajímavé, má jedinečnou chuť, vůni a dá se používám do mnoha recept. Jsem zvědavá, kolik koření budu mít za pár let. Teď například vařím africkou kuchyni (tedy pokouším se o to) a zjistila jsem, že mám v kořeních ještě hodně velké mezery. Je ho tolik druhů a já bych je ráda poznala všechny:-).
Překvapuje mě, že hodně lidí dokáže vařit jen se solí i pepřem. Moje maminka používá sůl, pepř, majoránku a bobkový list, nic jiného. Přijde mi, že pak všechna jídla chutnají stejně a jsou si hrozně podobná. V tomhle jsme obě jiné. Já mám ráda výrazné chutě, pokaždé jiné. Maminka zase jednu stejnou chuť, na kterou je už zvyklá. Hlavní ale je, že jsme obě spokojené:-).
Pro mě je koření základem každého jídla a už se moc těším, až objevím nové druhy.