Máte doma košík plný hub a lámete si hlavu nad tím, jak je zpracovat?
Připravila jsem si pro vás tipy na různé druhy zpracování hub. Díky nim si můžete nasbírané houby užívat celý rok. Každý má své výhody, proto je využívám všechny. Protože jste na houby určitě dostali chuť a chcete rovnou nějaké ochutnat, přidala jsem i zajímavé recepty.
U nás doma dělám zpracuji houby a hned jdu vařit kulajdu nebo bramboračku, to už je taková tradice:-). Tyhle polévky miluju a chutnají ještě lépe, když vím, že jsou z vlastnoručně nasbíraných hub😊. Jarda zase chce obalované houby v trojobalu, ty miluje.
Každý z následujících receptů si můžete otevřít i samostatně, stačí kliknout název nebo fotku daného receptu. Dostanete se tím na podrobnější návod.
Houbový prášek
Houbový prášek se používá jako koření do polévky. Stačí ho nasypat do polévky nebo omáčky a chutná, jako kdyby v ní byly houby. Když do receptu použijete houby a přidáte houbový prášek, bude mít jídlo ještě lepší chuť.
Houby vám nezabírají místo v mrazáku ani ve spíži. Dá se tak zpracovat velké množství hub s nárokem na minimum místa (1 sklenice= košík hub). Prášek se skladuje při pokojové teplotě, třeba ve špajzce. Když ho budete dobře zavírat, aby se k němu nedostala vlhkost, vydrží vám celý rok.
Budete potřebovat: Hříbky nebo žampiony, sklenice s uzávěrem, sušičku potravin, mixér/elektrický mlýnek na kávu nebo něco, v čem houby rozmixujete
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky asi 4mm silné. Dejte je do sušičky, rozložte je tak, aby se nepřekrývaly. Teplotu nastavte na 50 stupňů, já dám 50 a zapněte sušičku. Houby sušte 5-8 hodin. Musí při ohnutí prasknout, být zcela vysušené.
- Když jsou houby nasušené, dejte je do mixéru a rozmixujte na prášek. Prášek můžete dělat úplně jemný (kdo chce, prosije přes síto) anebo v něm nechat i menší kousky hub.
- Prášek uložte do sklenice a pevně uzavřete. K prášku se nesmí dostat vlhkost, proto sklenici vždy dobře zavírejte.
Použití: Do polévek a omáček jako houbové koření. Přidávejte podle chuti
Trvanlivost: 1 rok
Houby ve sladkokyselém nálevu
Naložené houby se dají použít do polévek nebo omáček. Kromě toho jsou také skvělé jen tak nebo jako příloha k jídlu. Za mě jsou nejlepší malé hříbky, které krásně křupou:-). Velké houby nakrájené na kousky zase používám do polévek a jiných jídel, které vyžadují čerstvé houby.
Suroviny: 500g hříbků, 175ml vody, 80g octa (kvasného),8g cukru (1 lžička), 12g soli (1/2 lžíce), 5 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, volitelně: semínka hořčice, zavařovací sklenice s víkem
Postup:
- Očištěné houby nakrájejte na plátky nebo kousky. Nejvhodnější jsou menší houby, ideálně malé hříbky, ty nechte vcelku. Menší houby si zachovají křupavost a jsou vynikající. Vše kromě hub dejte do hrnce a přiveďte k varu. Nálev 5 minut povařte.
- Houby dejte do osolené vody a také 5 minut povařte. Poté je sceďte a nechte okapat. Houby naplňte do sklenice a zalijte nálevem. 1-1,5cm pod okrajem nechte místo. Okraje otřete čistou utěrkou a poté sklenice pevně uzavřete. Sklenice vložte vody o 100 stupních a nechte 30 minut sterilovat. Vyndejte a nechte vychladnout.
Poznámka: Mě tato dávka vystačila na 2 skleničky o objemu 300ml.
Použití: do polévek (například kulajdy), omáček…Můžete je sníst i jen tak, jako když jíte kyselou okurku, protože na ni máte jen chuť😊.
Trvanlivost: 1 rok
Mražené houby
Nechcete houby zavařovat ani sušit? Tak je zamrazte. Syrové houby by se do mrazáku dával neměly, proto je třeba je před zmražením povařit. Mražené houby se dají použít do polévek, omáček nebo rizota. Vařením si houby zachovají chuť i barvu a proto budou skvělé chutnat i po několika měsících.
Budete potřebovat: Houby, nožík, prkénko, 2 misky – na nakrájené houby a na odpad, zip sáček nebo dóza, hrnec s vodou
Postup:
Houby očistěte a okrájejte červivé části. Nepoužívejte plesnivé houby, ty bez lítosti vyhoďte. Nohy u hub nechte jen pokud nejsou červivé. Houby opláchněte nebo otřete vlhkým hadříkem, ať se zbavíte jehličí, trávy a dalších nečistot. Očištěné houby nakrájejte na menší či větší kusy. Záleží na vás, jak velké kousky hub běžně používáte.
V hrnci přiveďte vodu k varu a nakrájené houby do něj nasypte. Vařte 5 minuty, poté houby slijte a propláchněte studenou vodou. U většího množství zvolte velký hrnec anebo houby vařte postupně a pak je děrovanou lžící vylovte, ať nemusíte dávat vařit novou vodu.
Uvařené houby nechte zcela vychladnout a pak je teprve uložte do sáčku.
Další možnost je houby rozložit na plech vyložený pečícím papírem (nechte mezi nimi malý rozestup) a dát do mrazáku. Po zmrznutí houby sundejte z pečícího papíru a přesypte je do sáčku nebo potravinové dózy. Takto zamražené houby se neslepí k sobě a budou se snadno odebírat.
Použití: do polévek, omáček…Houby není nutné před použitím rozmrazovat.
Trvanlivost: minimálně 6 měsíců
Houby v soli
Houby v soli jsou skvělý způsob, jak uchovat houby dlouho čerstvé. Příprava je velice jednoduchá a rychlá. Jen houby prosolíte a o zbytek už se postará sůl. Je to skvělý konzervant, houby naložené v soli vám vydrží až 6 měsíců.
Budete potřebovat: 500 gramů hříbků, 125g soli, nožík, sklenici s víčkem
Postup:
Houby omyjte a očistěte. Plesnivé houby vyhoďte, červivé části vykrájejte. Používejte pouze zdravé houby, pevné. Očištěné houby nakrájejte na plátky nebo na kousky. Malé hříbky můžete použít celé. Houby rozložte na plech a nechte několik hodin, ať trochu oschnout.
Připravte si čistou suchou sklenici a dejte do ní první vrstvu hub. Prosolte a přidejte další houby. Postupně naplňte celou sklenici. Jako poslední musí být sůl (stačí malá vrstvička). Možná vám to bude připadat jako málo soli, ale nebojte, je to v pořádku. Houby během několika hodin pustí šťávu a vznikne slaný nálev.
Víko dobře utáhněte a uložte houby na chladné místo. Skladujte v chladu a temnu, můžete i v lednici.
Použití: používejte jako čerstvé houby. Houby vyndejte z nálevu a přidejte do omáčky nebo polévky. Pokrm nejdříve ochutnejte a pak teprve osolte.
Trvanlivost: v chladu vydrží 6 měsíců.
Sušené houby – v sušičce
Sušení hub je klasiky, ty prostě nesmí chybět v žádné domácnosti. Nedávno jsem v obchodě viděla dózu se sušenými hříbky a spadla mi brada, když jsem viděla tu cenu. Jsou neocenitelné do polévek, omáček nebo na výrobu houbového prášku, koření či soli. Proto dávám vždy část hub nasušit.
Budete potřebovat: houby, Sušičku potravin, nožík, prkénko, misku na nakrájené houby a druhou na odpad z hub
Jaké houby se k sušení nehodí?
K sušení se nehodí babky nebo plesnivé houby. Sušte pouze houby, u kterých si jste jistí, že jsou jedlé. Já dám na jistotu, a proto sbírám pouze hříbky, nic jiného. S ostatními houbami nemám zkušenost, ale co jsem četla v knize, na sušení se prý nehodí václavky, lišky, pýchavky a choroše.
Houby dejte sušit maximálně do 24 hodin po nasbírání!
Postup v sušičce:
Houby nejdříve očistěte. Plesnivé bez lítosti vyhoďte, neokrajujte. Já ještě každou houbu otírám vlhkým hadříkem, hlavně kloubouček, aby na něm nezůstaly kusy jehličí nebo trávy. Nohy hub zkracuji úměrně k tělu, nebo pokud jsou červivé, uříznu úplně. Očištěné houby nakrájejte na 4mm plátky (i s nohou).
Plátky hub rozložte do sušičky. Dejte je tak, aby se nepřekrývaly. Sušičku nastavte na 50 stupňů. Pokud tuto možnost sušička nemá, pravděpodobně bude sušit na vyšší teplotu (také jsem takovou měla). Doba sušené hub tedy bude kratší, než když budete sušit jen na 50 stupňů. Houby sušte 5-8 hodin. Musí být zcela suché, poznáte to tak, že při ohnutí prasknou.
Nasušené houby nechte vychladnout a uložte do zavírací sklenice nebo plátěného sáčku.
Sušení v sušičce je nejlepší řešení. Při sušení se z hub odstraní téměř veškerá vlhkost a tím se předejte vzniku plísní.
Použití sušených hub: Do polévky nebo omáčky. Před použitím houby zalijte teplou vodou a nechte 20-30 minut odpočinout. Vodu vymačkejte a poté houby přidejte do polévky nebo omáčky.
Trvanlivost: 2 roky
Sušení hub při pokojové teplotě
Nakrájené houby rozložte v jedné vrstvě na pečící papír a nechte uschnout. Na sušení není vhodné místo na přímém sluníčku. Sušení urychlíte, když dáte trouby sušit na topení
Ideální jsou i rámy se silonovým pletivem, houby mohou krásně dýchat. Nebo můžete houby sušit, jak to dělávaly naše babičky. Plátky hub provlékněte režnou nití a dejte sušit někam do průvanu. Nezapomeňte za každým plátkem udělat uzlík.
Na sušení nepoužívejte samotný plech nebo noviny.
Sušení hub v troubě:
Další možnost je dát houby do trouby a usušit je na nejnižší teplotu, kterou v troubě můžete nastavit. Nakrájené houby rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Přímo na plechu je nesušte, protože by zčernaly.
Houby sušte na 50-70 stupňů. Po dobu sušení nechte pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost, která se z hub bude odpařovat.
Houby je obracejte každé tři hodiny.
Houbová sůl
Pokud budete sušit houby, můžete si z části nasušených hub vyrobit houbovou sůl. Výroba vám zabere jen pár minut navíc. Houbovou sůl můžete používat do polévky, omáček, také na steaky. Jídlo osolíte a zároveň dodáte jídlu houbovou chuť. Používejte stejné množství, jako byste použily soli, spíše o kousek více (ochutnejte a uvidíte).
Budete potřebovat: 250g soli, 30g sušených hub (používám hříbky), 2 lžičky sušené petrželky, 2 lžičky mletého černého pepře, 1/2 lžičky sušeného koriandru
Postup:
Houby nasušte. Musí být zcela suché, poznáte to tak, že při ohnutí prasknou. Poté sušené houby rozmixujte na prášek společně se solí. Stačí i rozmixovat houby a sůl přidat až pak. Přidejte i sušenou petržel a koriandr a promíchejte.
Přesypte do uzavíratelné nádoby. Před prvním použitím nechte sůl alespoň týden odpočinout.
Použití: Do polévek, omáček i na steak
Trvanlivost: 1 rok
Houbové koření
Domácí houbové koření z koření a hub. Toto koření obsahuje pouze hříbky, koriandr, pepř a kmín. Má opravdu silnou houbovou chuť, takže ho přidávejte opatrně. Pokud jste zvyklí na to kupované počítejte s podstatně menším množstvím. Já jsem na houbách nešetřila😊. Přidat ho můžete do polévky, omáček nebo zeleninových jídel, ale také na steaky.
Budete potřebovat:100g sušených hříbků, 4 lžičky mletého sušeného koriandru (6g), 3 lžičky mletého černého pepře (9g), 1 lžička mletého kmínu (3g), pár plátků sušených hub
Postup:
Houby sušte na 50 stupňů 5-8 hodin. Musí být zcela vysušené. Sušené hříbky rozmixujte spolu s kořením na prášek. Když je vše rozmixované, přidejte ještě pár plátků sušených hub nakrájených nadrobno. Můžete je vynechat, ale já je tam vždycky přidávám, protože mi v polévce nebo omáčce kousky hub chutnají
Použití: do polévek, zeleninových jídel na ochucení masa nebo steaků.
Trvanlivost: 1 rok
Smažené houby
Smažené houby v trojobalu. Jarda je po mě chce snad po každé, když přijdu z lesa. Dokáže sníst celou mísu smažených hub, jen tak se solí:-D. Já je mám taky moc ráda, jen jich nesním tolik. Na obalování jsou ideální větší houby.
Budete potřebovat: Houby – hříbky nebo žampiony, strouhanka, hladká mouka, vejce, olej na smažení, sůl
Postup:
Houby očistěte a okrájejte. Použijte pouze zdravé houby. Nakrájejte je na větší kousky. Klidně můžete i menší, ale přiděláte si tím více práce s obalováním.
Každý kousek obalte nejdříve ve vajíčku, pak v mouce, vajíčku, a nakonec ve strouhance. Do vajíčka přidávám lžíci mléka a prošlehám. Není pak tak tuhé, takže mi to vyjde na více hub. Houby zatím nesolte, mohly by pustit vodu a to nechceme. Vždy je solte až na konec.
Houby smažte v oleji dozlatova. Opečené houby osolte.
Podávejte samotné anebo s přílohou
Houbové chleby
Po sbírání a čištění hub jste jistě unavení a chcete udělat jen rychlou večeři. Připravte houbové chleby, ty jsou hotové za chvilku. Ochutnejte, co jste nasbírali😊.
Budete potřebovat:
- 2 plátky chleba (použila jsem Šumavu)
Náplň:
- 250g žampionů nebo hříbků, 50g másla, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 lžička cukru, špetka sušeného tymiánu, špetka soli, špetka pepře, špetka mletého kmínu (kdo nemá použije drcený)
Postup:
Polovinu másla rozpusťte na pánvi, zahřejte a opečte na ní chleba. Stačí z jedné strany, není nutné opékat ho z obou. Houby očistěte a případně i omyjte a nakrájejte je na kousky. Česnek utřete a cibulku nakrájejte na kostičky.
Druhou půlku másla zahřejte v druhé pánvi. Až bude pánev rozpálená vysypte do ní nakrájené žampiony a také cibuli. Za stálého míchání opékejte 3-4 minuty. Poté přidejte kmín, česnek a míchejte další 2 minuty. Pokračujte do vyvaření tekutiny, voda by totiž zbytečně rozmočila opečené chlebíky. Když je tekutina z hub vyvařená, odstavte pánev s houbovou směsí. Přidejte sůl, pepř a také cukr. Dobře promíchejte. Sůl se dává na závěr záměrně. Houby po ní pouští vodu a z většiny se vyvaří. Houby tedy vždy solte až na závěr, ať vám z nich něco zbyde😊.
Nyní už jen zbývá rozdělit houbovou směs mezi chleby. Ozdobit petrželkou a můžete podávat.
Bramboračka
Tak tohle je klasika – bramborová polévka se bez hub prostě neobejde. Dá se připravit z čerstvých i sušených hub.
Suroviny: 1500ml zeleninového vývaru, 500g brambor, 40g hladké mouky, 30-40g sušených hříbků, 100g mražené nebo čerstvá mrkev, 1 velká cibule, 1 lžíce másla, 4 lžičky cukru, 2 lžičky soli (10 gramů), 2 lžičky sušené majoránky, 1 stroužek česneku, ½ lžičky drceného kmínu, Trochu mletého černého pepře (1/4 lžičky)
Postup:
Cibuli nakrájejte na kostky, česnek utřete. Brambory nakrájejte na kostky. Nedělejte je moc malé, jinak se hned rozvaří. Cibuli a brambory nasypte na rozpálenou pánev. Přidejte lžíci másla a 4 lžičky cukru. Za stálého míchání opékejte, dokud zelenina nezezlátne. Zalijte vývarem a přidejte všechny zbylé suroviny, kromě hladké mouky. Sušené houby namočte předem do teplé vody. Namáčejte je 20 minut, poté z nich vodu vymačkejte a přidejte je do polévky
Vařte, dokud brambory nezměknou, asi tak 15 minut (chce to hlídat a zkoušet, jestli už jsou). Když jsou brambory skoro měkké, rozmíchejte si v hrníčku hladkou moukou s troškou vody. Přidávám dostatečné množství studené vody, až je mouka pěkně rozmíchaná a vznikne mi tekuté těstíčko (50-100ml). Když dáte vody málo, budou v polévce hrudky. Kdo dělá jíšku, může udělat jíšku. Já jsem zvyklá dělat to takhle. Jestli dáváte přednost jíšce, udělejte ji.
Vařte ještě 5 minut a polévka je hotová.
Bramboračka z čerstvých hub: 150 g hříbků nakrájejte, a zpěňte na másle. Přidejte zeleninu, zalijte vývarem a postupujte podle výše uvedeného receptu.
Houbové rizoto
Rizoto z hub je vynikající jako samostatná večeře anebo jako příloha. Rizoto je vegetariánské, ale kdyby někomu chybělo maso, stačí si k tomu opéct kuřecí maso nakrájené na nudličky. Nebo rizoto podávejte jako přílohu a udělejte k němu steak. Na přípravu rizota jsou ideální žampiony nebo hříbky.
Suroviny: 500g žampionů nebo hříbků, 400g rýže Parboiled (neslepuje se jako jiné rýže), 2 cibule, 2 lžičky olivového oleje, 2-3 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička cukru, Petrželka na ozdobu
Postup:
Rýži jsem použila Parboiled, protože se neslepí dohromady jako dlouhozrnná rýže. Rýži uvařte podle návodu v osolené vroucí vodě. Uvařenou rýži propláchněte pod horkou vodou a nechte okapat v sítu.
Mezitím si ve woku nebo nějaké pánvi zahřejte olej. Houby očistěte, omyjte a nakrájejte na silnější plátky nebo kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky. Cibuli opečte, ať pěkně zezlátne. Pak přidejte žampiony a 5 minut opékejte. Míchejte, dokud se nevyvaří voda z žampionů. Rozhodně teď nepřidávejte sůl, jinak žampiony pustí zbytečně mnoho vody.
Nakonec přidejte uvařenou rýži, sůl, kmín a cukr. Dobře promíchejte a odstavte ze sporáku. Ozdobte petrželkou a můžete podávat.
Kdo chce přidat maso, nakrájí kuřecí prsa na nudličky a opeče na druhé pánvi. Opečené maso přidejte do hotového rizota a promíchejte.
Tipy na závěr:
- Až přijdete domů z lesa, rozložte houby na nějaké tácy nebo pečící papír. Nenechávejte je v košíku.
- Houby zpracujte maximálně do 24 hodin po nasbírání.
- Plesnivé houby bez lítosti vyhoďte.
- Sbírejte jen ty houby, o kterých máte jistotu, že jsou jedlé. Já sbírám jen hříbky, nic co má mřížku neberu.
- Houby sbírejte dále od silnice, zaprvé tam jezdí auta a taky tam všichni chodí na záchod.
- Nesbírejte houby do igelitové tašky, zapařily by se.
- Houby by se neměly mrazit syrové.