Chtěli jste na něco použít med, ale zjistili jste, že zkrystalizoval? Do některých receptů se tento med nedá použít. Většinou je tvrdý jako kámen. Proto se podíváme na to, jak ho vrátit do normálu.
Med obsahuje velmi cenné a zdravé látky, musí se tedy zahřívat co nejšetrněji. Nejúčinnější je vodní lázeň, ale jde to i v troubě. Rozhodně na to nepoužívejte mikrovlnku!
Jdeme na to:
Budete potřebovat:
- Zkrystalizovaný med
- malý hrnec
- sporák
Postup:
- Med dejte do hrnce, kolem něj nalijte vodu. Vodu nalijte tak, aby sahala přibližně do 3/4 sklenice.
- Při rozpouštění by teplota medu neměla přesáhnou 50 stupňů. Pak už by se jeho účinné látky začaly ničit. Další možnost je dát med do trouby a nastavit ji na minimum – 50 stupňů. Zkusit můžete i topení. Záleží na tom, jak moc je med zkrystalizovaný.
- Po celou dobu rozpouštění choďte med míchat, tím to urychlíte. Ze začátku to asi moc nepůjde, postupem času to ale bude lepší.
- Až bude med rozpuštěný a tekutý jako dříve, můžete vypnout sporák. Sklenici opatrně vyndejte, nebo počkejte až voda vychladne.
- Po vychladnutí med zavíčkujte.