Není nad to mít v mrazák zásobený zeleninou. Nikdy se vám pak nestane, že jste ji zapomněli koupila a musíte pro jet do obchodu. Nejlepší je samozřejmě použít zeleninu z vlastní zahrádky, ale klidně můžete použít i čerstvou zeleninu z obchodu nebo farmářského trhu. Pórek u mě v mrazáku nesmí chybět, protože ho vždy potřebuji jen trochu a tak se mi hodí mít ho zamražený a odebírat si kolik potřebuji.

Suroviny

  • Pórek 

Pomůcky:

  • Hrnec
  • Mísa
  • Studená voda
  • Led

Příprava

  1. Pórek nakrájejte na kolečka. Suchou zelenou část odřízněte a vyhoďte.
  2. V hrnci přiveďte vodu k varu a pórek v ní 3 minuty povařte.
  3. Přeceďte a okamžitě ponořte do mísy se studenou vodou a ledem. Většinou mám připravený tak litr vody s 10-15 kostkami ledu, to úplně stačí.
  4. Pórek nechte v ledové vodě po dobu 3 minuty.
  5. Krátkým povařením a následným vychlazením si pórek při mražení zachová barvu i chuť. Je tedy velice důležité tento krok nepřeskakovat.
  6. Po 3 minutách slijte všechnu vodu a rozložte pórek na prkénko/tác.
  7. Stačí když ho necháte krátce proschnout aby nebyl samá voda.
  8. Poté ho můžete plnit do sáčků a dát do mrazáku
  9. Pokud nechcete mít pórek slepený nechte ho dobře oschnout nebo ho rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pórek i s plechem zamrazíte a po zmrznutí už jen pórek přendáte do sáčku/dózy. Takto se vám nikdy neslepí.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: 12 měsíců