Není nad to mít v mrazák zásobený zeleninou. Nikdy se vám pak nestane, že jste ji zapomněli koupila a musíte pro jet do obchodu. Nejlepší je samozřejmě použít zeleninu z vlastní zahrádky, ale klidně můžete použít i čerstvou zeleninu z obchodu nebo farmářského trhu. Pórek u mě v mrazáku nesmí chybět, protože ho vždy potřebuji jen trochu a tak se mi hodí mít ho zamražený a odebírat si kolik potřebuji.
Suroviny
- Pórek
Pomůcky:
- Hrnec
- Mísa
- Studená voda
- Led
Příprava
- Pórek nakrájejte na kolečka. Suchou zelenou část odřízněte a vyhoďte.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a pórek v ní 3 minuty povařte.
- Přeceďte a okamžitě ponořte do mísy se studenou vodou a ledem. Většinou mám připravený tak litr vody s 10-15 kostkami ledu, to úplně stačí.
- Pórek nechte v ledové vodě po dobu 3 minuty.
- Krátkým povařením a následným vychlazením si pórek při mražení zachová barvu i chuť. Je tedy velice důležité tento krok nepřeskakovat.
- Po 3 minutách slijte všechnu vodu a rozložte pórek na prkénko/tác.
- Stačí když ho necháte krátce proschnout aby nebyl samá voda.
- Poté ho můžete plnit do sáčků a dát do mrazáku
- Pokud nechcete mít pórek slepený nechte ho dobře oschnout nebo ho rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pórek i s plechem zamrazíte a po zmrznutí už jen pórek přendáte do sáčku/dózy. Takto se vám nikdy neslepí.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: 12 měsíců