Květák se dá použít do mnoha receptů a tak je dobré mít ho vždycky po ruce. Ráda vařím polévky, ale někdy je lednice tak vyjedená, že v ní nenajdu ani kousek zeleniny, která by se do polévky dala použít. Proto jsem pak vděčná za mraženou zeleninu, kterou si v létě připravím a mohu ji používat celou zimu. Navíc je to i levnější, protože když si zeleninu nakoupíte v době, kdy je její sezóna, koupíte ji mnohem levněji.
Dnes mám pro vás návod, jak zamrazit květák. Díky pár jednoduchým krokům vydrží v mrazáku celý rok a zachová si svoji chuť. Rozdíl mezi čerstvým a mraženým není poznat.
Mražený květák můžete použít do všech receptů, které obsahují květák tak, jak jste zvyklí, tedy do polévek, na pečení, vaření nebo smažení. Stačí ho nechat rozmrazit anebo u některých receptů jako jsou polévky rovnou hodit do polévky a povařit.
Máte rádi květák? Pojďte se podívat, jak si ho můžete uchovat na celou zimu a ještě mnohem déle.
Budete potřebovat:
- Květák
- Hrnec
- Mísa
- Studená voda
- Led
Postup
- Květák dobře omyjte. Otrhejte listy a odřežte tvrdý košťál. Ošklivé části květáku vyhoďte.
- Nyní natrhejte květák na menší růžičky. Jestli budete mrazit větší či menší růžičky je jen na vás. Zvolte takovou velikost, aby se vám to hodilo do vašich receptů anebo zamražte část větší a část menší.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a teď přichází ta nejdůležitější část. Květák ve vodě 3 minuty povařte. Nastavte si minutku, ať ho nepřevaříte. Vyndejte ho děravou lžící, nechte okapat a okamžitě ponořte do mísy se studenou vodou a ledem. Dávám na 1 litr vody tak 10-15 kostkami ledu, to úplně stačí. Ledová voda zastaví vaření, což je přesně to, co potřebujeme.
- Květák nechte v ledové vodě po dobu 3 minuty, tedy stejnou dobu, jako jste ho vařili.
- Krátkým povařením a následným vychlazením si zelenina při mražení zachová barvu i chuť. Je tedy velice důležité tento krok nepřeskakovat.
- Po 3 minutách slijte květák vyndejte z vody a rozložte květák na prkénko nebo tác. Nechte ho tak půl hodinky proschnout, aby nebyl samá voda.
- Takto připravený květák rozdělte do sáčků nebo dóz a dejte zmrazit. Aby se vám květák neslepil, je lepší rozendat ho na plech vyložený pečícím papírem a dát ho do mrazáku. Po zmrznutí můžete květák přendat do sáčku, teď už se k sobě nepřilepí. Snadno tak vyndáte potřebné množství. Je to volitelný krok. Já většinou mrazím tak 3-4 květáky, tak je nechám rozložené na tácu, 1 plech s květákem dám do mrazáku a za 30 minut přendám do sáčku. Takhle postupně zamrazím všechen květák. Nemám v mrazáku místo na více plechů, tak to dělám takhle.
Při vaření nezapomeňte, že se květák už 3 minuty vařit, takže ho můžete vařit kratší dobu než normálně. Květák můžete před použít rozmrazit nebo ne, podle toho, do jakého receptu ho potřebujete.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: 12 měsíců