Další zeleninou, kterou si doma můžete zamrazit do zásoby jsou fazolové lusky. Použít je můžete do polévky,zeleninových jídel nebo třeba na přípravu asijských receptů. Tento rok jsme pár semínek fazolek zasadily a díky bohatě úrodě, kterou jsme nečekaly bylo lusků víc než dost. Proto jsem si jich několik sáčků schovala v mrazáku. Kdybyste lusky dali rovnou do mrazáku ztratí svou chuť i barvu. Když je ale krátce povaříte a následně zchladíte budou stále stejně zelené a chutné.
Suroviny
- Fazolové lusky
Dále budete potřebovat:
- Hrnec
- Mísa
- Studená voda
- led
Příprava
- Fazolové lusky nechte vcelku nebo rozkrojte na půl.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a lusky v ní 3 minuty povařte.
- Přeceďte a okamžitě ponořte do mísy se studenou vodou a ledem. Většinou mám připravený tak litr vody s 10-15 kostkami ledu, to úplně stačí.
- Fazolové lusky nechte v ledové vodě po dobu 3 minuty.
- Krátkým povařením a následným vychlazením budou lusky stále zelené a chutné. Je tedy velice důležité tento krok nepřeskakovat.
- Po 3 minutách slijte všechnu vodu a rozložte lusky na prkénko/tác.
- Stačí když ho necháte krátce proschnout aby nebyl samá voda.
- Poté je můžete přendat do sáčků a dát do mrazáku
- Pokud nechcete mít lusky slepené nechte ho dobře oschnout.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: 12 měsíce
Děkuji. Mrazila jsem lusky poprvé, urodily se. Dobrá rada nad zlato. Nenapadlo by mě dávat je do ledové vody před mrazením.