Chilli používám skoro denně, a proto jsem se rozhodla, že si ho začnu pěstovat. Na zahrádce pěstuji habaňero, jalapeňo a další papričky. Všechno jsou to semínka, která jsem si schovala z koupených papriček.

Používám více než 30 druhů chilli – chilli prášek, omáčky, vločky, čerstvé, pasty, mashe…všechno možné, co se dá z chilli vyrobit. Proč tolik druhů? Každé má svoji chuť, třeba chipotle má uzenou chuť apod. Kdybych měla vybrat nejoblíbenější, budete to asi Jalapeňo nebo právě Chipotle.

Hodně kupuji i firmy Chilli doctor. Jarda k Vánocům dostal jako dárek bednu cestu kolem světa, kde byly různé chilli dobroty a také chilli prášky. Už jsme to spotřebovali, tak jsem začala vyrábět nové.

 

První jsem dělala prášek ze zelených chilli papriček. Název vám bohužel nepovím. Objevila jsem je na Sapě a nevím, co to je za druh. Chutnali nám, takže jsem si schovala semínka na příští rok a udělala z nich prášek. Jsou tak středně pálivé.

 

K čemu chilli prášek použít?

Do omáček, asijské, a nejen asijské kuchyně, také do dipů, pomazánek, náplní, pizzy apod.

 

Suroviny:

  • Zelené chilli papričky
  • Sušička s nastavitelnou teplotou

 

Sušička

Důležité je, aby měla sušička nastavitelnou teplotu. Chilli sušené na vysoké teploty nemá tak výraznou chuť a je takové nahořklé.

 

Postup:

Chilli rozřízněte a vyndejte semínka. Tato semínka můžete nasušit (stačí je nechat na teplém místě) a schovat. Příští rok si můžete zasadit chilli papričky.

Chilli rozkrojte podélně a pod vydlabání semínek dejte do sušičky. Celou dobu si nesahejte na obličej ani nikam jinam, jinak vás to bude hodně pálit, to mi věřte.

Sušte na 45 stupňů 12 hodin. Zkuste, jestli se po ohnutí paprička zlomí. Pokud ne, sušte ji ještě déle.

Sušené papričky rozmixujte v elektrickém mlýnku na kávu nebo mixéru. Prášek prosijte. Zbytek v sítu používejte jako vločky. Prášek uložte do zavírací sklenice.

 

Dip ze zakysané smetany:

 Smíchejte zakysanou smetanu s troškou soli a pepře. Přidejte špetku či více chilli prášku a promíchejte. Použijte do salátu anebo jako dip k nachos, quesadillám či na pečené batáty.