Konečně je to tady. Recept na to, jak si vyrobit kypřicí prášek!

Ani nevíte, jak dlouho mi ta to trvalo, než jsem se ho dočkala. Vinný kámen totiž nekoupíte v obchodě (tedy alespoň u nás), ale jen na netu. Vždycky, když jsem objednávala z Kutilova, kde ho prodávají, zapomněla jsem na něj. Konečně jsem si ale na něj vzpomněla a hned, jak balíček přišel jsem se pustila do výrobu prášku.

Na výrobu domácího kypřicího prášku budete potřebovat tři suroviny – vinný kámen, jedlou sodu a kukuřičný škrob. Bez těchto surovin se výroba kypřicího prášku zkrátka neobejde. Tento prášek je bez lepku, bez fosfátů, pouze z přírodních surovin. Ty levnější kypřicí prášky fosfáty většinou obsahují a ty co ne jsou zase docela drahé. To byly důvody, proč jsem si prášek chtěla vyrobit a jsem moc ráda, že už ho konečně mám.

První perník z mého kypřicího prášku

 

Po výrobě jsem se pustila do testování, protože vám sem nechci dávat něco, co nemám vyzkoušené. Během měsíce jsem toho pekla docela dost a prášek se mi osvědčil. Dosáhla jsem stejného výsledku, jako u toho kupovaného. Dělala jsem například perník, perníčky nebo bábovku. Všechno na výbornou. Jediné, na co musíte myslet je trochu odlišné dávkování. Dává se o kousek více, stejně jako každého prášku z vinného kamene.

 

Suroviny:

  • 30g vinného kamene
  • 20g jedlé sody
  • 9g kukuřičného škrobu

 

Nemáte váhu?

Smíchejte 4 lžičky kukuřičného škrobu, 8 lžiček vinného kamene a 4 lžičky jedlé sody. Aby to bylo přesné, můžete místo váhy použít odměrky. Odměrky, které odměřují lžičky a hrnky (je to celá sada) se dají za pár korun koupit v Tescu, Banquetu, Tescomě nebo Kiku.

 

Postup:

Všechny suroviny smíchejte v suché misce a metličkou dobře promíchejte. Přesypte do zavírací skleničky.

 

Kde sehnat suroviny?

Všechny suroviny na výrobu kypřicího prášku jsem nakoupila na www.kutilov.cz

 

Proč kukuřičný škrob?

Kukuřičný škrob má schopnost natáhnout do sebe vlhkost z okolí. Chrání tedy prášek před vyšuměním. pro případ, kdy by se k němu dostala vlhkost.

 

Použití:

Prášek smíchejte s moukou nebo přidejte rovnou do těsta jako u ostatních kypřicích prášků. Reaguje o něco rychleji, takže je lepší dát těsto co nejdříve do trouby. Hlavně u tekutějších těst moc s pečením neotálejte.

 

Dávkování: 17 gramů = 3 lžičky na 500 gramů sypkých surovin. 1 sáček kypřicího prášku se tedy rovná 17 gramům namísto 12.