Ořechová másla jsou skvělá a za mě rozhodně lepší než nějaká pomazánka typu nutella apod. Když se totiž podíváte na složení různých sladkých pomazánek, najdete tam dlouhý seznam surovin. Základních surovin je tam pár zbytek jsou samá éčka, stabilizátory, konzervanty a další. A to nemluvím a vysokým obsahu cukru. Samozřejmě jednou za čas to neuškodí, ale jíst to pravidelně není vůbec dobré.

Místo těchto pomazánek jsem si oblíbila ořechová másla. Používám je do ovesné kaše, smoothies, na pečivo, sušenky anebo na pečení. Když mám chuť, udělám si z nich i něco na způsob Nutelly. Nedávno jsem třeba dělala sezamelu nebo čokoládovou pomazánku ze slunečnicového másla. Někdo by řekl, že je to stále dost kalorické…to ano, ořechy obsahují dost kalorií. Mě ale zajímá výživová hodnota a ta ve srovnání se sladkými pomazánkami je nesrovnatelná.

Dneska vám ukážu, jak si vyrobit kešu máslo. Věděli jste, že z kešu másla si můžete vyrobit i rostlinné mléko? Vlastně jen rozmixujete to máslo s vodou a kešu mléko je hotové. Je to tedy takové 2 v 1😊. Nedávno jsem z něj také pekla sušenky a jsou vynikající. Recept na ně najdete TADY

 

Budete potřebovat:

  • 500 g kešu ořechů (nesolených)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • ½ lžičky vanilkové pasty Dr. Oetker
  • Volitelné: 1-2 lžíce agáve sirupu

 

TIP:

Kešu ořechy kupuji na Ochutnej ořech. Mají tam velké balení za skvělou cenu, a navíc mají i různé akce, kdy ještě více ušetříte. Mám odtud i velký kbelík kokosového oleje.

 

Postup:

Jako první si ořechy upražíme. Není to nutné, ale máslo má pak lepší chuť. Samotné kešu jsou dost nevýrazné, pražené jsou proto lepší volba.

Ořechy rozložte na nízký plech a dejte do trouby předehřáté na 160 stupňů na 10-15 minut. Ořechy lehce zezlátnou a pěkně se rozvoní.

Kešu ořechy, vanilkovou pastu a kokosový olej. Proč přidávat oleje? Díky němu bude mixování snadnější a máslo se vytvoří rychleji. Doporučuji použít nějaký kvalitní.

Začněte mixovat na nízký stupeň a pomocí pěchovátka posouvejte ořechy směrem dolů. Pamatujte ale, že musíte mít mixér nebo robota určeného k výrobě ořechových másel, jinak by se mohl rozbít. Já mám ETA Vitalblend už několik let, bohužel se prý už nevyrábí☹.

Po 1-2 minutách by se máslo mělo začít tvořit. Pokračujte, až bude krásně krémové.

Kdo chce, může ještě dosladit agáve sirupem nebo jiným sladidlem.

 

Máslo přendejte do sklenice a skladujte v lednici. Určitě by nějakou dobu vydrželo i při pokojové teplotě, ale nechci nic riskovat, a proto ho raději dávám do lednice.

 

Použití: do smoothie, kaší (třeba na ovesnou kaši je vynikající), na pečení do těsta, jako náplň sušenek, do krémů a polev, jen tak, na pečivo, k ovoci…

 

Z másla jsem pak udělala i kešu mléko a sušenky. Brzy bude recept:-)