Kupujete rostlinná mléka a už vás štve, kolik za ně musíte platit? Ukážu vám, jak si rostlinná mléka vyrobit doma levněji, ale hlavně také pouze ze základních surovin. Ono když se podíváte na složení rostlinných mlék, tak často obsahují plno cukru, jsou tam přidané látky které tam vůbec nemusí být anebo obsahují tak málo oříšků, až je to smutné. Moje důvody pro jejich výrobu byly i ty, že za měsíc to není zrovna málo krabic od mléka. Jejich výrobou množství odpadu podstatně snížím.
Další úžasná věc je ta rozmanitost. V obchodě najdete klasiku jako je mandlové, sójové, ovesné a kokosové. Doma si jich ale můžete vyrobit mnohem mnohem. Tady na blogu kdyžtak najdete recepty i na další jako je makové, sezamové, pohankové, arašídové, kešu a další. Nebudu to tady celé vypisovat, protože by to byl velice dlouhý seznam😊.
Dneska mám pro vás skvělý tip, jak si rostlinná mléka vyrobit do minuty. Klasická výroba je:
Nechat ořechy namočit- druhý den dát do mixeru-2 minuty mixovat-přecedit přes síto nebo látkový sáček-vymyslet co z odpadem v sáčku, například použít do smoothie nebo sušenek.
Já jsem zjistila, že to jde jinak a mnohem rychleji. Slibuju, že nebude žádné cezení ani namáčení.
VIDEO: výroba arašídového, slunečnicového mléka
Jak na to?
Základem je domácí ořechové / semínkové máslo: kešu, arašídové, slunečnicové apod. Píšu domácí, protože si nejsem jistá, co přidávají do těch v obchodu a výsledek by mohlo dopadnou jinak. Hned pod receptem na mléko najdete vše k tomu, jak je vyrobit😊.
Na výrobu rostlinného mléka budete potřebovat:
- 1-2 lžíce ořechového/ semínkového másla
- 250 ml vody
- Tyčový nebo stolní mixer
- Něco k oslazení (volitelné): já jsem použila Tonka cukr, cca 1-2 lžičky
- Něco k ochucení: můžete přidat vanilkovou pastu nebo extrakt, hořké kakao, skořici, muškátový oříšek atd.
Začněte lžící másla na hrnek vody a rozmixujte. Ochutnejte a pokud chcete ještě přidejte. Já na samotné pití dělám mléko silnější, tedy nejčastěji 2 lžíce. Na pečení nebo třeba do kaše a jiných nápojů pak dávám méně.
Každé máslo je jiné, takže budete dávkování možná muset upravit a samozřejmě máme každý jinou chuť. Po výraznější chuť také pomůže přidání trošky cukru anebo špetky soli.
Mléko má trvanlivost 3-4 dny. Většinou ale dělám jen tolik, kolik v daný den spotřebuju. Mám raději čerstvě připravené a hlavně střídám různé druhy, takže nedělám větší várku😊. Přelijte do uzavřeného obalu a skladujte v lednici.
Takhle vypadá mléko z arašídového másla:
A toto je ze slunečnicového másla s kakaem:
A tady je mléko z kešu másla
Použití: Jen tak napití, do smoothie, na pečení, do kaší apod.
Samotná výroba ořechových nebo semínkových máslem není vůbec těžká. Dá se udělat s pražených i nepražených ořechů/semínek. Pražení sice zabere pár minut navíc, ale máslo má pak výraznější chuť a rozhodně to stojí za to. Vlastně jen nasypete například kešu nebo slunečnici na plech a na 175 stupňů pečete 10-15 minut. Trochu zezlátnou a krásně se rozvoní.
Máslo pak vyrobíte tak, že dáte ořechy/semínka do mixéru a začnete mixovat. Musí se ale jednat o mixér nebo robota, který je na výrobu másel určený. V opačném případě by se mohl uvařit. On ten můj má takové pěchovátko. Během mixování sunete ořechy dolů a do 2 minut máte máslo hotové. Když jsem měla klasický mixér, musela jsem pořád zastavovat a stěrkou ořechy posunovat dolů. Trvalo to strašně dlouho a výsledek nikdy nebyl takový. Je to ETA Vitalblend, ale mám dojem že přesně ten můj už asi ani nevyrábí. Mám ho už dost dlouho😊.
Do arašídů také přidám 1 lžíci kokosového oleje. U kešu nebo slunečnice dávám podle potřeby. Když vidíte, že je to takové suché, přidejte. Řekla bych že jsem dávala asi 2 lžíce. Usnadní to a urychlí proces mixování a máslo je pak takové krémovější. Jestli tam olej ale nechcete, třeba u arašídů to půjde i bez něj. U některých je ale lepší olej doopravdy přidat.
Mixujte pěkně do hladka na nízký stupeň. Ořechy/semínka posouvejte směrem dolů a pokračujte, dokud máslo nebude krásně hladké.
Másla vždy vyrábím z minimálně 500 gramů. S menším množstvím si můj mixér neumí poradit. Když dělám másla více, dělám ho postupně. Je to rychlé, takže třeba 2 kila arašídového másla udělám tak za 5 minut.
Tady kdyžtak máte video z výroby:
Máslo pak nechám vychladnout (při mixování se trochu zahřeje) a přeliju do sklenic. I když to není úplně nutné, skladuju ho v lednici. Nějakou dobu vydrží i mimo lednici, ale takhle mám jistotu. Trvanlivost v lednici je několik měsíců…to ale u nás nehrozí, mám velkou spotřebu:-D.
Když máte máslo vyrobené, máte vlastně i základ pro výrobu rostlinného mléka. Já si vždycky udělám několik skleniček různých másel a pak mám několik měsíců klid. Samotné mléko pak trvá udělat do minuty, a to je podstatně rychlejší, než když jsem ho dělala klasickým způsobem.
Kdybyste měli nějaké dotazy určitě napište. Ráda vám poradím.