Potřebujete do receptu směs koření GARAM MASALA, ale nemůžete ho sehnat?

Ráda se s vámi podělím o recept na tuhle směs. Samotné koření seženete docela snadno a během chvilky máte koření hotové. Nepočítala jsem, jestli domácí směs vyjde oproti té kupované vyjde levněji. Vím ale jedno, v obchodě koupíte již namletou směs. Když ale jako základ do té vaší použijete koření vcelku a čerstvě ho namelete nebo utlučete v hmoždíři, je ta vůně absolutně nesrovnatelná! Za mě tedy jedině domácí, roky už jiné nepoužívám😊.

Koření Garam masala je jedno z mých nejoblíbenějších kořenících směsí. Nedovedu si bez něj představit indická jídla. Je tak originální! Je tam římský kmín, koriandr a další koření, které vás v indické kuchyni asi nepřekvapí. Co mě ale překvapilo je skořice, fenykl, muškátový květ a kardamom. Ty bych tam vůbec nečekala! Miluju kardamom, ale nikdy mě nenapadlo přidat jí do slaného jídla.

 

Budete potřebovat:

  • 44 g římského kmínu
  • 40 g koriandru
  • 24 g kardamomu
  • 20 g černého pepře
  • 18 g skořice
  • 18 g fenyklu
  • 10 g muškátového květu
  • 4 bobkové listy

 

Aby směs vyšla nádhěrně aromatická, je nejlepší použít koření vcelku-celou skořici, semínka koriandru, celý černý pepř apod. Samozřejmě ne vždy se to povede. Uvidíte, co se vám povede sehnat😊.

Většinu koření nakupuji na Koření králů. Je to ráj koření, a navíc mají skvělé ceny. Povedlo se mi pro vás domluvit slevu na nákup, stačí zadat kód VERONIKA15. Sama tam nakupuji už nějaký ten rok a vždy jsem byla spokojená.

Kardamom jako jediný používám vždy mletý, protože mě nebaví vyloupávat ven ty semínka😊.

 

 

Postup:

Všechno koření navažte. Jelikož se jedná o docela malou váhu, je lepší použít gramovou váhu. Ta váží maximálně do 500 gramů a je to skvělý pomocník po všechny, kdo pracují s menším objemem a chtějí znát přesnou hmotnost. Umí to třeba i 1,4 gramu. Jelikož vyrábím domácí kosmetiku musela jsem si jí pořídit. Klasický váha to snad také zvládne, i když asi ne tak přesně.

Když máte naváženo, tak koření rozmixujte na prášek anebo pokud chcete tradičnější cestu-rozdrťte v hmoždíři.

Pak už jen směs přesypte do dózy a dobře uzavřete.