Sušený zázvor už kupuju dlouho, ale až nedávno mě napadlo nasušit si ho doma. Koření je často sušené na vysoké teploty a tím bohužel utrpí chuť, vůně a živiny. Doma vše suším okolo 45 stupňů a vše je tak v raw kvalitě. Po usušení jsem porovnávala domácí i kupovaný zázvorový prášek. Na první pohled už je vidět velký rozdíl, a to ani nemluvím o vůni a chuti. Kupovaný zázvor má hořkou chuť, zato doma nasušený chutná a pálí stejně jako čerstvý zázvor.
Když jsem poprvé ochutnala kupovaný zázvorový prášek, byla jsem dost zklamaná. Představovala jsem si, že bude chutnat jako zázvor. Teď jsem ale spokojená. Přesně takhle jsem si sušený zázvor představovala.
Na co ale zázvor v prášku používat? Tady je pár nápadů, na co všechno zázvor můžete použít a věřte mi, že je toho mnohem mnohem více😊. Pod článkem najdete odkazy na pár věcí, které ze zázvoru vyrábím, tak se na ně nezapomeňte podívat.
Budete potřebovat:
- Sušený zázvor (většinou suším tak 1kg)
- Sušička s nastavitelnou teplotou
Postup:
Zázvor oloupejte pomocí lžíce nebo škrabky. Když mi některé záhyby nejdou oloupat jednoduše zázvor zlomím, a tím se k špatně přístupnému místu dostanu.
Omyjte a nakrájejte na kolečka nebo plátky. Kolečka dělám tenké, ale ne zase průhledné, aby se jich do sušičky vešlo více.
Sušičku nastavte na 45 stupňů a 12 hodin. Po 12 hodinách zkontrolujte, jestli už je zázvor suchý. Musí být suchý úplně, pokud není, ještě ho pár hodin dosušte. Při ohnutí by se měl zázvor zlomit.
Nasušený zázvor
Zázvor nechte vychladnout, přendejte do mixéru a rozmixujte.
Nyní zázvor prosijte. Pokud vám v sítu zbylo hodně kousků, můžete je ještě znovu rozmixovat a prosít. Použít můžete jen jemně namletý zázvor anebo ho nechat i včetně těch větších.
Poznámka:Ani po několikátém prosátí se mi získat úplně jemný prášek jako je u kupovaného, příště zkusím mlýnek a uvidíme. Hold nebude tak dokonale namletý. Chuť a vůně jsou mnohem lepší než u toho kupovaného.
Na levé straně je sušený zázvor z obchodu. Napravo pak doma nasušený zázvor. Kupovaný má tmavší barvu, což značí, že ho sušili na vysokou teplotu. Napravo je zázvor v raw kvalitě. Zachovala se barva, chuť i vůně zázvoru.
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřené nádobě
Trvanlivost: 1 rok (nanejvýš časem zeslábne chuť a vůně)
Na co můžete sušený zázvor využít? do krémů, polev, asijské kuchyně, na výrobu zázvorového medu…