Dnešní recept bude svěží a jarní. Venku je krásně, sluníčko svítí a já jsem dostala chuť na něco lehčího a osvěžujícího. V lednici jsem objevila tvaroh a taky jsem sehnala vynikající jahody, tak jsem se je rozhodla použít.
Udělala jsem pohár s piškoty, vanilkovým tvarohem a jahodovou omáčkou. Je to rychlovka a výsledek stojí za to! Měla jsem suroviny jen na 3 skleničky a teď už vím, že pro příště jich musím udělat minimálně dvakrát tolik:-D. Řekla bych, že v létě tenhle recept bude hodně často. Kdo by taky chtěl v létě zapínat troubu, že?
Množství: 3-4 porce
Spodní vrstva:
- Dlouhé cukrářské piškoty
Vanilkový tvaroh:
- 250g tučného tvarohu ve vaničce
- 1 vanilkový cukr
- 25g krupicového cukru
Jahodová omáčka:
- 250g čerstvých jahod
- 50g cukru
- 50g vody
- 1 lžička kukuřičného škrobu (6 gramů)
- Volitelně – trochu citrónové šťávy
+ pár jahod na ozdobu, případně i trochu máty nebo kumquat
Do čeho dát? Nejlepší jsou průhledné skleničky, aby byly vidět jednotlivé vrstvy
První úroda
Jarda mi dal krásný dárek – strom, kde rostou mandarinky. Tedy oni to přesně nejsou mandarinky – je to mandarinka a citrón v jednom. Jí se i se slupkou, stejně jako kumqat. Tohle je první úroda, takže mám obrovskou radost, že plody dozrály a my si na nich můžeme pochutnat.
Elektrický hrnec
Na vaření jahodové omáčky jsem použila Multicooker Redmont.
Co je to elektrický hrnec? Takzvaný Multicooker jsem objevila před měsícem. Vybrala jsem si ho namísto pomalého hrnce, protože nahradí hned několik přístrojů. Jelikož mám hodně malou kuchyni, jsem za ušetření místa velice vděčná. Umí vařit, je to pomalý hrnec, tlakový hrnec, pekárna na chleba, jogurtovač, rýžovar, klasický hrnec i pánev na smažení. To jsou důvody, proč jsem nedokázala odolat. Na stránkách se teď budou objevovat recepty z tohoto hrnce. Jako každý si chci svou novou „hračku“ pořádně vyzkoušet:-D. Brzy vás čeká recept na jogurt nebo na skvělé kuřecí nugetky.
Hrnec nahradí i klasické hrnce. Výhoda je, že má nepřilnavé dno, takže se k němu jen tak něco nepřichytí.
Kdyby vás tyto hrnce zajímaly, mrkněte sem, kde jsem hrnec vybírala: Pomalé hrnce
Jahodová omáčka
Začněte přípravou jahodové omáčky. Nesmí se na tvaroh dávat horká, tak ať máte dostatek času na to, nechat ji vychladnout.
Omáčku jsem vařila v elektrickém hrnci. Postup na sporáku je ale úplně stejný:
Jahody nakrájejte na čtvrtky a dejte do hrnce.
Vodu smíchejte se škrobem (1 lžička) a cukrem. Přidejte k jahodám. Nastavte program EXPRESS (u mě se spouští tak, že se na pár sekund podrží tlačítko vypnutí – v pravém dolním rohu). Vařte cca 5 minut do zhoustnutí.
Omáčku dejte do misky a nechte vychladnout.
Vanilkový tvaroh
Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem, a ještě doslaďte krupicovým. Já používám domácí vanilkový cukr, takže jsem použila pouze 35 gramů domácího vanilkového cukru. Každý vanilkový cukr v obchodě má trochu jinou váhu, tak nejdříve dobře rozmíchejte ten vanilkový a pak teprve doslaďte krupicovým.
A můžeme vrstvit:
Připravte si 3-4 skleničky, ideálně průhledné, ať to pěkně vypadá😊. Já jsem použila skleničky na svíčky, které jsem dostala k Vánocům.
Piškoty rozřízněte na půl a dejte na dno. Do každé skleničky jsem použila 2 piškoty. V každé skleničce byly 2 vrstvy piškotu. Když se nasáknou tvarohem, bude to chutnat i vypadat jako piškotový korpus😊.
Dále na piškoty rozdělte tvaroh
A nakonec jahodovou omáčku. Musí být studená, jinak by tvaroh pustil vodu, a to by byla škoda.
Dejte do lednice na několik hodin. Piškoty se pěkně nasáknout a tvaroh i omáčka ztuhne.
Ozdobte půlky jahod, kolečky kumquatu nebo lístky máty.
Dobrou chuť
Mini verze na oslavy:
Do panáčků nebo jiných menších skleniček nasypte rozdrcené piškoty – na menší kousky. Na to nalijte tvaroh a nakonec omáčku. Ozdobte kouskem jahody a dejte ztuhnout do lednice.